Fem hundar tränas i Chile för att upptäcka föreningar som orsakar korkskadat vin.
1 av 2: Fem hundar tränas i Chile för att upptäcka föreningar som orsakar korkskadat vin. Foto: Shutterstock
Det är ofta korken i flaskan som orsakar korkskadat vin, men även vintunnan kan vara boven i dramat.
2 av 2: Det är ofta korken i flaskan som orsakar korkskadat vin, men även vintunnan kan vara boven i dramat. Foto: Shutterstock

Hundar tränas till att upptäcka korkskadat vin

Hundar är kända för sitt goda luktsinne, och nu tränas människans bästa vän till att upptäcka föreningar som orsakar korkskadat vin.

Ett vintunne-företag i Chile litar på fem vovvar att sköta jobbet.

Hundar tränas till att kunna sniffa sig till droger och bomber, så varför ska de inte kunna lukta sig till korkskadat vin? Så tänkte nog det chilenska företaget TN Coopers som tillverkar vintunnor.

De har nämligen tränat ett gäng hundar till att upptäcka potentiella skadliga föreningar så som Trikloranisol (TCA) och Tribromoanisole (TBA) vilka orsakar korkdefekter. Ett korkskadat vin leder till oönskade aromer och smaker och även om det ofta beror på, som namnet avslöjar, just korken så kan samma föreningar även smitta ned tunnor. Om en tunna blir förorenad kan det då infektera vinet redan tidigt i tillverkningsprocessen. TN Coopers bestämde sig alltså för att tförebygga problemet med hjälp av vovvar.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga misstag som förstör vinet 

– Den underliggande principen är att hundar har en mycket bredare dofttröskel än människor, och kan därför upptäcka väldigt små koncentrationer av specifika föreningar bara utifrån deras luktsinne, säger Guillermo Calderón, TN Coopers marknadschef, i ett uttalande enligt Winespectator.

Pålitligt luktsinne

Färdigheten kan vara särskilt hjälpsam eftersom det kan vara ganska svårt att isolera källan till dessa vinförstörande föreningar, även med mer avancerad teknologi än människans bästa vän. Calderón gav ett exempel på hundens förmåga att precisera en liten gummiring på en trädgårdsslang som källan för TCA-smitta.

– Deras luktsinne är extremt pålitligt och de missar sällan, säger Calderón.

LÄS OCKSÅ: Därför bränner alkohol när du dricker det 

I nuläget är det fem Labrador retrievers som medverkar i The Natinga Project, som hundtränigsprogrammet kallas. Ambrosia, Odysé, Moro, Mamba och Zamba får jobba både på plats hos TN Cooper, men kan också bli hyrda av vingårdar som har problem med korkskadat vin. 

Nu återstår det att se om hundar som luktar till sig korkskadat vin även blir populärt i andra länder.

Aktuellt just nu