Emma Ziemann är just nu Sveriges bästa sommelier
1 AV 2
Emma Ziemann är just nu Sveriges bästa sommelier
Foto: Mikael Göransson
2 AV 2
Foto: Mikael Göransson

Hon är Sveriges bästa sommelier – intervju med mästaren

Emma Ziemann från Kungälv är just nu Sveriges bästa sommelier. Hon förberedde sig väl för SM i maj och det gick vägen, Nästa steg är nu att representera Sveriges färger på nordiska mästerskapen i Norge i höst.  

Vinnaren i Sommelier-SM 2018 är Emma Ziemann från Thörnströms Kök. Det stod klart efter en heldag med tävlingar 6 maj i Stockholm. Bland uppgifterna i tävlingen ingick att identifiera viner och spritsorter, ge en teoretisk förklaring till vinsten samt välja öl till en femrättersmeny. Under finalen på scen tog de tävlande även hand om krävande restauranggäster. Finalisterna fick även frågor om allt från vindruvors ursprung till längden på cigarrer och regioner för franska ostar.

Tävlingen arrangerades av Svenska Sommelierföreningen tillsammans med partners som skapade en mat- och dryckesmässa för besökarna. Allt om vin har intervjuat SM-medaljören och ställt några frågor. 

LÄS OCKSÅ: 12 bästa rosévinerna enligt expertjuryn 

Hur länge har du jobbat som sommelier? 

– Jag tog min sommelierexamen för fem år sedan och har jobbat som sommelier i snart tre år, varav det senaste året på Thörnströms Kök i Göteborg.

Hur förberedde du dig inför SM? 

– Det blev naturligtvis en massa teoretiska studier, mycket plugg, i snitt runt en timme om dagen. Förutom vin var det även must, öl, kaffe, choklad, ost, vatten och mycket mer.  Sedan tränade jag mycket blindprovning och det handlar inte bara om att pricka rätt dryck, utan även kunna beskriva den så bra som möjligt. Och så övade jag praktiska moment som dekantering. Det blev också mycket hjärngympa genom att fundera ut mat- och dryckeskombinationer.   

Emma Ziemann

Ålder: 29 år

Familj: Gift med Erik 

Gör: Sommelier på Thörnströms Kök i Göteborg

Aktuell: Vinnare i SM i sommellerie 2018. Representerar Sverige i Nordiska Mästerskapen i Oslo i höst.

Dricker helst just nu: Torra ungerska viner av druvan furmint.  Gärna till en försommarsallad med potatis, massor av färska örter och en bit grillad lax.

LÄS OCKSÅ: Här är Systembolagets hemliga guldgruva

Hade du någon som coachade dig?

– Inte systematiskt och i traditionell mening, men jag bollade och diskuterade mycket med min gode vän Gustav Cansund, som också är sommelier.

Vilken är din starkaste sida när det kommer till tävling?

– Jag är bra på muntliga moment, att argumentera, att sälja in något till en gäst. Det är svårt men kul, särskilt om det är i en stressad situation som det är när det är tävling. Jag är helt klart en minglare som gillar att gå runt och prata med folk.

Vilken är din svåraste sida då? 

– Jag är inte den snabbaste sommelieren när det blir tajta ramar och kort om tid. Då kan jag bli nervös.  

Hur kom du på att du ville tävla? 

– Under tiden jag gick min sommelierutbildning fick jag reda på att det fanns en nybörjartävling. Jag deltog i den och det gick bra och var kul. Jag har testat SM tidigare också och det gick inte alls bra, men jag kände att "det här är ändå görbart". 

LÄS OCKSÅ: Experten: Så serverar du vinet snyggt och rätt

Vad är det bästa med att jobba som sommelier på Thörnströms?

– Variationen är bäst! Det finns utrymme att ge gästerna mycket uppmärksamhet, att kombinera människor med dryck. Och att hitta något så att de som jag har framför mig blir nöjda, oavsett att om de vill dricka must, ett prestigevin eller bara “ett glas gott vin”.