Många krogbesökare tror att om man beställer det näst billigaste vinet så får man något prisvärt
Många krogbesökare tror att om man beställer det näst billigaste vinet så får man något prisvärt Foto: Stock Adobe

Här är vinet du inte ska beställa på krogen

Vi är många som har tänkt att det näst billigaste vinet på krogen kan vara det mest prisvärda. Tyvärr är det tvärtom - många gånger riskerar vi i stället att bli lurade.  

Här är några anledningar till varför. 

"Restaurangägare är fullt medvetna om typen av personer som brukar beställa det näst billigaste vinet". Så skriver sajten Vinepair och konstaterar att ett vanligt knep som många använder på krogen ofta inte fungerar. 

Det finns nämligen många krogbesökare världen över som tror att om man beställer det näst billigaste vinet så får man något prisvärt. 

Restaurangägaren är ett steg före

Men – krögarna har koll på gästernas köpmönster, och har helt enkelt märkt hur oproportioneligt bra "andravinet" säljer... Priset på det näst billigaste vinet är därför många gånger dyrare än vad det borde vara, det är alltså inte i paritet med kvaliten. 

Om man tänker på det är det ganska självklart. En krögare som märker att väldigt många beställer det nästa billigaste vinet vill förstås tjäna pengar på det. 

Ta hjälp av en sommelier om det finns

Alla restauranger fungerar självklart inte på det här sättet. Och även om metoden kring det näst billigaste vinet är välkänt, är det förstås inte så att en krog eller restaurangs främsta uppgift är att du ska betala ett överpris. 

Är du ute efter det godaste vinet är det bästa att bara fråga en sommelier (om det finns en sådan) vad som är bäst. 

Bättre att beställa det billigaste vinet

Om du ändå tycker det känns bäst att beställa det näst billigaste vinet kan du självklart fortsätta med det. I slutändan handlar det om vad som är viktigast för dig. Ett så gott vin som möjligt eller prislappen. Men är du ute efter att betala så lite som möjligt, gör du nog bäst i att bara beställa det billigaste vinet på menyn.

Källa: VinePair 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!