Fest i går? Därför kan du inte bota din bakfylla

Blev det lite mycket i går? Då finns det en rad anledningar till att du är bakis i dag.

Foto: Colourbox

1 av 2: Blev det lite mycket i går? Då finns det en rad anledningar till att du är bakis i dag.

Har du väl blivit bakfull går det inte att bota, men det finns en rad bra sätt att lindra besvären.

Foto: Colourbox

2 av 2: Har du väl blivit bakfull går det inte att bota, men det finns en rad bra sätt att lindra besvären.

Blev det lite för mycket bubbel i går? 

Skulle du hoppat över det där sista glaset vin eller öl? 

Här är anledningen till att du blir bakis, och varför du faktisk inte kan bota din baksmälla...

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Oavsett om du skålade alldeles för många gånger i går eller bara tog ett par glas vin till maten, så kan kroppen reagera med bakfylla. Här är anledningarna till att du mår som du gör dagen efter. 

LÄS OCKSÅ: Därför får du huvudvärk av rött vin 

Vätskebrist

Det är när promillehalten börjar närma sig noll som bakfyllan slår till på riktigt. Exakt varför vi blir bakfulla är inte fastställt, men det finns en rad saker som gemensamt gör att man mår pyton. 

Alkohol är vattenlösligt och tar sig därför in i varje cell i din kropp, och eftersom den dessutom är vätskedrivande så kommer vätskebristen och huvudvärken som på beställning. Alkoholen stör även insöndringen av hormonet vasopressin, vilket gör att kroppen bildar extra mycket urin och därmed blir ännu mer uttorkad.

Giftiga restprodukter

När kroppen ska bryta ner alkoholen du druckit dagen innan, bildas gifter som acetat och acetaldehyd som restprodukter, och processen pågår hela vägen från magsäcken till levern. När gifterna kommer ut i blodet blir man illamående, ibland så illa att man kräks. Man kan även drabbas av andnöd, hjärtklappning och blodtrycksfall. Kräkningar försämrar vätskebristen ytterligare.

 

BÄSTA SÄTTEN ATT LINDRA BAKSMÄLLAN PÅ

eHar du väl blivit bakis går det inte att bota, men här är de bästa tipsen för att lindra dagen efter-besvären:

Vatten - vätskebristen är den största boven till att du mår som du gör, så se till att fylla på med gott, svalkande vatten.

Banan - den gula superfrukten innehåller både kalium och magnesium, viktiga mineraler som försvinner när du blir full.

Ägg - inte bara näringsrika och mättande för en bakishungrig mage, de innehåller dessutom cystein, en aminosyra som ska kunna bryta ner gifterna från alkoholen.

Koffein - en mild huvuvärkstablett eller en kopp kaffe, båda fungerar. Drick inte för mycket java dock, eftersom det i sig är vätskedrivande.

Vila - att sova av sig ruset är faktiskt det bästa du kan göra. Fyll på med allt ovan, och se därefter till att låta kroppen ta igen så mycket förlorad sömn som det går. 

Grunda - fet mat hjälper absolut, om du äter det innan eller till det du dricker, då promillehalten i blodet inte blir lika hög. Så se till att grunda INNAN utekvällen. 

 

Men återställare då? Nej. En så kallad återställare tar inte bort baksmällan. Bakfyllan kommer som ett brev på posten när alkoholen börjar gå ur kroppen, och om du fyller på med mer alkohol skjuter du bara upp det oundvikliga. 

Att en återställare fungerar på dig kan även vara en varningsklocka eftersom "knepet" fungerar bäst på den som är alkoholberoende.

LÄS OCKSÅ: Man eller kvinna? Så olika påverkas vi av ett glas vin

Rubbad balans

Alkoholen påverkar även salt- och mineralbalansen i kroppen, kalium och magnesium är två viktiga ämnen som påverkas. Även blodsockret får sig en törn. 

Det är inte heller helt ovanligt att man blir dålig i magen efter ett större alkoholintag, vilket ytterligare försämrar vätskebristen och rubbar balansen mellan salter och mineraler. 

Störd sömn

Begreppet sängfösare är i sig motsägelsefullt eftersom alkoholen ger störd sömn. När sömnen blir störd får man mindre djupsömn, så kallad REM-sömn, och kroppen drabbas av sömnbrist. 

 

Källa: Systembolaget, Metro, Hälsoliv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!