Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 feb 2018 08:00

Experten: Därför är rött vin bra för levern

Rödvin mot leversjukdom? Ny forskning visar rött vin kan hjälpa mot sjukdomar orsakade av så kallad fettlever.

Rödvin mot leversjukdom? Ny forskning visar rött vin kan hjälpa mot sjukdomar orsakade av så kallad fettlever.

1/2

Foto: Colourbox

Fettlever är en icke-alkoholorsakad leversjukdom som drabbar överviktiga personer, och kan ge bestående leverskador.

Fettlever är en icke-alkoholorsakad leversjukdom som drabbar överviktiga personer, och kan ge bestående leverskador.

2/2

Foto: Colourbox

Vin i lagom doser kan tvärtemot vad man tidigare trott ha hälsofördelar för den som lider av fettlever. 

Det visar en studie som gjorts på två viktiga antioxidanter som finns i rött vin.

Att vin är rikt på antioxidanter är de flesta bekanta med nu för tiden, och nu visar studier att rött vin kan förbättra hälsan för den som drabbats av så kallad fettlever, en icke-alkoholorsakad leversjukdom.

LÄS OCKSÅ: 7 knasiga myter om vin

Rött vin effektivt

Fettlever är ofta relaterat till övervikt, och hög konsumtion av alkohol kan ytterligare försämra leverns tillstånd. En studie av forskare från tre amerikanska universitet, Oregon State University, University of Florida och University of Nebraska har visat att två ämnen som finns i rött vin - ellaginsyra och resveratrol kan hjälpa att förbränna fettet som ansamlats i levern.

 

Två typer av antioxidanter

Ellaginsyra och resveratrol är båda en sorts antioxidanter som bland annat förekommer i skalet på röda druvor. Antioxidanterna omsätts och förbränns snabbt i våra kroppar efter att de konsumerats. Försök på mänsklig lever visade att ellaginsyra bromsade tillväxten av fett i levern, samtidigt som den effektivt förbättrade förbränningen av fettsyror.

LÄS OCKSÅ: Män & kvinnor - så olika påverkas vi av ett glas vin

Ekfat höjer nivåer

Enligt Dr Neil Shay, professor på Oregon State University och en av forskarna i studien, var effekten mätbar redan vid en relativt låg dos av ellaginsyra. 

Druvjuice på röda druvor har ett högre innehåll av ellaginsyra än rött vin eftersom en del försvinner under själva tillverkningen av vinet, men vinet har en annan faktor som talar för det: ekfat.

Ekträ innehåller även det höga halter av ellaginsyra, varför rött vin som lagrats på ekfat kan få högre nivåer av antioxidanten.

Måttlighet rekommenderas

När det gäller hälsofördelar för levern är det dock måttlig konsumtion som gäller, max ett glas om strax under 1,5 dl per dag för kvinnor, och max två glas om strax under 1,5 dl per dag för män. 

Om man lider av fettlever bör man konsultera sin läkare innan man behandlar sig själv med vin eftersom alkohol kan ge leverskador. Den som är beroende av alkohol bör utan undantag avstå från att dricka vin.

 

Källor: Wine Spectator, Livestrong