Experten: Därför är rött vin bra för levern

Rödvin mot leversjukdom? Ny forskning visar rött vin kan hjälpa mot sjukdomar orsakade av så kallad fettlever.

Foto: Colourbox

1 av 2: Rödvin mot leversjukdom? Ny forskning visar rött vin kan hjälpa mot sjukdomar orsakade av så kallad fettlever.

Fettlever är en icke-alkoholorsakad leversjukdom som drabbar överviktiga personer, och kan ge bestående leverskador.

Foto: Colourbox

2 av 2: Fettlever är en icke-alkoholorsakad leversjukdom som drabbar överviktiga personer, och kan ge bestående leverskador.

Vin i lagom doser kan tvärtemot vad man tidigare trott ha hälsofördelar för den som lider av fettlever. 

Det visar en studie som gjorts på två viktiga antioxidanter som finns i rött vin.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att vin är rikt på antioxidanter är de flesta bekanta med nu för tiden, och nu visar studier att rött vin kan förbättra hälsan för den som drabbats av så kallad fettlever, en icke-alkoholorsakad leversjukdom.

LÄS OCKSÅ: 7 knasiga myter om vin

Rött vin effektivt

Fettlever är ofta relaterat till övervikt, och hög konsumtion av alkohol kan ytterligare försämra leverns tillstånd. En studie av forskare från tre amerikanska universitet, Oregon State University, University of Florida och University of Nebraska har visat att två ämnen som finns i rött vin - ellaginsyra och resveratrol kan hjälpa att förbränna fettet som ansamlats i levern.

 

FAKTA: Fettlever

Fettlever (steatos) uppstår när fetter samlas i leverns celler. Gränsen för fettlever är när när mer än fem procent av levern består av fett. 

I Sverige är så kallad icke-alkoholrelaterad fettlever den vanligaste leversjukdomen, och tidigare ansåg man att det var ett ofarligt tillstånd. I dag vet man dock att det kan leda till permanent leverskada och allvarliga komplikationer som insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar, cirros (skrumplever) och levercancer. Den enda vedertaget effektiva behandlingen mot fettlever är viktnedgång.

 

Källa: Läkartidningen, 1177

Två typer av antioxidanter

Ellaginsyra och resveratrol är båda en sorts antioxidanter som bland annat förekommer i skalet på röda druvor. Antioxidanterna omsätts och förbränns snabbt i våra kroppar efter att de konsumerats. Försök på mänsklig lever visade att ellaginsyra bromsade tillväxten av fett i levern, samtidigt som den effektivt förbättrade förbränningen av fettsyror.

LÄS OCKSÅ: Män & kvinnor - så olika påverkas vi av ett glas vin

Ekfat höjer nivåer

Enligt Dr Neil Shay, professor på Oregon State University och en av forskarna i studien, var effekten mätbar redan vid en relativt låg dos av ellaginsyra. 

Druvjuice på röda druvor har ett högre innehåll av ellaginsyra än rött vin eftersom en del försvinner under själva tillverkningen av vinet, men vinet har en annan faktor som talar för det: ekfat.

Ekträ innehåller även det höga halter av ellaginsyra, varför rött vin som lagrats på ekfat kan få högre nivåer av antioxidanten.

Måttlighet rekommenderas

När det gäller hälsofördelar för levern är det dock måttlig konsumtion som gäller, max ett glas om strax under 1,5 dl per dag för kvinnor, och max två glas om strax under 1,5 dl per dag för män. 

Om man lider av fettlever bör man konsultera sin läkare innan man behandlar sig själv med vin eftersom alkohol kan ge leverskador. Den som är beroende av alkohol bör utan undantag avstå från att dricka vin.

 

Källor: Wine Spectator, Livestrong 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!