Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Stor guide: 28 svenska öl- och spritproducenter

Sverige har blivit ett dryckesland att räkna med.

Numera tillverkas det både vin, öl och sprit i hela landet.  

Följ med Allt om Vin på en tur bland svenska öl- och spritproducenter i vår stora guide – och upptäck bryggerier och brännerier värda en utflykt.

Mikael Mölstad

Sveriges inträde i EU 1995 förändrade allt. Plötsligt var det i princip möjligt för alla att börja bränna sprit och brygga öl. Det var starten för en bransch som utvecklats långt snabbare än någon kunde ana. 

På bryggerifronten är det extra tydligt: När Sverige gick med i EU fanns ett tjugotal svenska ölbryggerier. Idag finns det närmare fyrahundra där de stora finns kvar, men har fått konkurrens av en helt ny värld av hantverksbryggerier över hela landet. 

Bland destillerier finns det i dag ett femtontal som enbart destillerar sprit i större skala. Därtill kommer allt fler vingårdar som skaffar egen brännare för att göra sprit av druvrester och andra frukter. 

Guidning och provsmakning

När det gäller öl har verksamheterna vuxit enormt under 2010-talet. De små hantverksbryggerierna har lockat passionerade ölälskare som utvecklat teknik och stilar. Från de mer humlade IPA-ölen är det nu ofta syrliga fruktöl eller lager som den växande kretsen av trendiga ölvänner gillar. 

Möjligheter för ölprovningar ökar stort genom att fler och fler bygger egna tap-rooms där man ur kranar kan prova i princip hela deras sortiment. Även spritproducenterna förbättrar besöksmöjligheterna genom att bygga speciella center för besökare där det ingår guidning och provsmakning. 

Guide över svenska öl- och spritproducenter

Liksom för vingårdar är nu hela branschen för öl- och spritproducenter en allt större och viktigare del av den svenska besöksnäringen. Följ med Allt om Vin på en tur bland svenska öl- och spritproducenter i vår stora guide.

ÖLBRYGGERIER

Qvänum satsar på både öl och sprit. Foto: Sebastian Streith / Sebastian Streith

1. QVÄNUM MAT & MALT, KVÄNUM, VÄSTERGÖTLAND

Här är mat, öl och brännvin i fokus, därav namnet. Platsen är en gammal mejerigård utanför orten Kvänum på Vara- slätten. Sedan 2004 har paret Wernerson här skapat en spännande destination för alla som gillar bra dryck och mat. Populäraste ölen heter QLager och Anders (en bitter svensk).

Besök: Öppet för bryggeri- och destillerivisning, provsmakning och servering. Förbokas via info@qmm.se. Se webb.

Adress: Gategården, Kvänum.

Mer info: qmm.se

2. POPPELS BRYGGERI, JONSERED, VÄSTERGÖTLAND

Grundat 2012 av tolv ölälskare. Huserar nu i en gammal fabrikslokal i Göteborgs förort Jonsered. Vägg i vägg med bryggeriet ligger Poppels Öl & Mat där ölets smaker ska kombineras med mat. Storsäljare är Session IPA och Passion Pale Ale.

Besök: Öppet hela sommaren - drop-in men helst förbokning via poppelsolochmat.se. Bryggerivisning och ölpairings i restaurangen.

Adress: Fabriksstråket 9, Jonsered. 

Mer info: poppels.se

3. BEERBLIOTEK, GÖTEBORG

Populär destination i västra Göteborg skapat 2012 av fyra ölälskare från olika delar i världen. Namnet ska helt enkelt tolkas som en plats med en samling av öl. Deras olika ölsorter har med åren vuxit till närmare tvåhundra, ofta med kul namn som I lost my cherry by the salty sea.

Besök: Öppet fredag kl 17-21 och lördagar kl 14-21 i eget taproom. Grupper förbokas. Se webb.

Adress: Varholmsgatan 4, Göteborg. 

Mer info: beerbliotek.com 

4. STIGBERGETS BRYGGERI, GÖTEBORG

Från att bara ha gjort öl till den egna krogen Kino 2012 har de utvecklat stor bryggarkunskap - i dag är de ett av Sveriges mest populära bryggerier med både fruktsyrligt och humlat. Populära öl är de två IPA West Coast och Amazing Haze.

Besök: Provsmakning och bryggerivisning med taproom. Öppettider och förbokning - se webb.

Adress:: Blomstergatan 13, Göteborg / Gamla varvsgatan 1, Göteborg.

Mer info: stigbergetsbryggeri.se

5. OCEANBRYGGERIET, GÖTEBORG

Ett av de äldsta hantverksbryggerierna i den nya skolan med start i Lyckholms gamla bryggerilokaler, men finns nu med eget bryggeri i Åby söder om Göteborg. Populäraste ölen är Golden Glenn, Engelsk och Amerikansk Pale Ale och även folköl.

Besök: Öppet för guidning, ölprovning och mat sista lördagen varje månad, annars förbokning för grupper. Se webb.

Adress: Ragnar Thorngrens Gata 12, Mölndal.

Mer info: oceanbryggeriet.se

6. DUGGES BRYGGERI, LANDVETTER, GÖTEBORG

Startade i Mölndal 2005 men 2010 gick flytten till större lokaler vid flygplatsen. Mikael 'Dugge' Engström gillar öl med skojiga smaker av allt från hallon till lakrits eller i kombination.

Besök: Förbokning gäller. Folköl kan köpas på plats.

Adress: Östra Björrödsvägen 12, Landvetter.

Mer info: dugges.se 

Halmstad brygghus förser de lokala krogarna med hantverksöl.

7. HALMSTAD BRYGGHUS, HALLAND

Huserar i den charmiga bruksmiljön vid Slottsmöllan längs Nissan. Därifrån förser de Halmstads krogar och pubar med hantverksbryggt öl av hög kvalitet med namn som Tjuvahålans Lager och Söderkajs IPA.

Besök: Guidning och provsmakning förbokas. I sommar stadsvandringar i ölets tecken - förbokas via Ticketmaster.

Adress: Slottsmöllan, Halmstad. 

Mer info: halmstadbrygghus.se

8. HÖGANÄS BRYGGERI, SKÅNE

Det blev en lyckträff när Lukas Östberg startade i Magasin 36 i Höganäs 2012. Byggnaden, där man tidigare brände Höganässkrus, utvecklades snabbt med saluhallar, butiker och caféer.

Besök: Öppet för spontan provsmakning dagligen till mitten av augusti. Bryggerivisningar sista fredag i varje månad - annars förbokning via webb.

Adress: Bruksgatan 36, Höganäs. 

Mer info: hoganasbryggeri.se

9. HELSINGBORGS BRYGGERI, SKÅNE

I bryggeriet vid Oxhallen i Helsingborg är man helt inriktade på att behålla förankringen i skånsk bryggarkultur, i synnerhet som man övertagit ett anrikt bryggerinamn. Producerar öl i alla stilar: lager, IPA och stout.

Besök: Guidning och provsmakning förbokas via webb. Även tap-room, mat och öl.

Adress: Bredgatan 25, Helsingborg.

Mer info: helsingborgsbryggeri.se

10. BENCHWARMERS, RÅÅ, SKÅNE

De två 'bänkvärmar'-vännerna Anders och Magnus gick all-in med sin dröm 2016, allt för att göra den bästa American style IPA och Pale Ale. Populäraste ölen har det kanske vitsigaste namnet: What Does A Gay Horse Eat? (Jo, det är ett havreöl.)

Besök: Deras taproom vid kajen har öppet fem dagar i veckan - öl även från Brekeriet och Brewski. Öppet hus i bryggeriet första lördagen i månaden. Övriga tider - öppet för grupper.

Adress: Taproom: Helsingörskajen 2, Helsingborg. Bryggeri: Industrigatan 121, Råå.

Mer info: benchwarmers.se

11. BREKERIET, LANDSKRONA, SKÅNE

Detta är historien om tre bröder Ek som började importera öl för att sedan skapa ett av Sveriges trendigaste ölbryggerier i otrendiga Landskrona. De jäser alla öl med vildjäst - ofta gör de även en andrajäsning med olika frukter. Deras populäraste öl heter Sour & Salt.

Besök: Öppet i gårdsbutiken kl 8-16 till mitten av augusti. Försäljning av lättöl, folköl och kimchi.

Adress: Österleden 165, Landskrona. 

Mer info: brekeriet.se

12. NILS OSCAR, NYKÖPING, SÖRMLAND

Pionjär i Sverige 1996 med sitt hantverksbryggeri på Kungsholmen i Stockholm. Bytte ett par år senare namn till Nils Oscar efter ägarens farfar. Sedan flytten till Nyköping har utbudets breddats stort - bland annat var de först med alkoholfri craft beer.

Besök: Ny stor besöksanläggning med provsmakning och guidning öppnar troligen i augusti. Se webb.

Adress: Fruängsgatan 2, Nyköping. 

Mer info: nilsoscar.se

13. NYKÖPING BREWING COMPANY, SÖRMLAND

Trion bakom har rejäl erfarenhet, två av dem har jobbat på Nils Oscar och den tredje är krögare. Därav satsningen på hantverksöl och bryggeripub. Nu bygger de ut hela verksamheten.

Besök: Öppet för guidning och provsmakning - se webb för tider. Stor uteservering och boulebana.

Adress: Kungsgatan 30, Nyköping. 

Mer info: nykopingbrewing.se

14. NYA CARNEGIEBRYGGERIET, STOCKHOLM

I den gamla lampfabriken i Hammarby sjöstad står i dag ett bryggverk, samma som hos deras ena partner Brooklyn Brewery i New York. De har även minibryggverket Lightbulb i gastropuben. Där väljer du gärna först en specialöl och sedan en maträtt. Populäraste öl: 100W IPA och Kellerbier.

Besök: Öppet i restaurangen tisdag-lördag från kl 16. Ölprovningar bokas i förväg. Se webb.

Adress: Ljusslingan 15 -17, Stockholm. 

Mer info: nyacarnegiebryggeriet.se

15. STOCKHOLM BREWING CO, STOCKHOLM

Trenderna med naturvin och craft beer har följt varandra och här är ägaren involverad i båda. Bryggeriet har nu även restaurang i Stockholms frihamn med lokalproducerade råvaror (där tidigare restaurang Farm låg). Populäraste öl: Stockholm Lager och Saison d'Ètre.

Besök: Öppet i restaurangen torsdag-lördag. Eget taproom. Även guidning och provsmakning. Kolla alltid webb för att vara säker på dagar och tider.

Adress: Frihamnsgatan 28, Stockholm. 

Mer info: stockholmbrewing.com

16. HOP NOTCH / WAXHOLM BRYGGERI, STOCKHOLM

Sveriges ölbryggardrottning Jessica Heidrich har tagit över Waxholm Bryggeri på Rindö utanför staden. Där finns nu också hennes bryggeriskapelse Hop Notch - fyndigt namn då de ska leverera välhumlad öl av toppkvalitet. Populäraste öl: Waxholm Premium Lager och session Hop Notch IPA Hello World.

Besök: Öppet i bryggeripuben Oxen & Djupet med stor terrass. Ölprovningar måste förbokas. Se webb.

Adress: Hus 105, Rindöhamn, Vaxholm. 

Mer info: waxholmsbryggeri.se

17. ÖREBRO BRYGGHUS, NÄRKE

Litet trevligt hantverksbryggeri på Aspholmen i Örebro - grundat 2016. Populäraste ölen i sommar heter 'Det våras för Lime!'

Besök: Öppet för ölguidning och provsmakning efter förbokning. Se webb

Adress: Aspholmsvägen 14, Örebro. 

Mer info: orebrobrygghus.se

18. OPPIGÅRDS BRYGGERI, HEDEMORA

På gården Oppigårds fanns ingen öltradition. Men ändå var det där i den gamla smedjan som allt startade i slutet av 1990-talet. Några decennier senare är Oppigårds en av Sveriges verkliga ölfavoriter. Populäraste öl är New Sweden IPA

Besök: Öppet för provsmakning och lokalproducerad mat. Förbokas via webb.

Adress: Ingvallsbenning, Hedemora. 

Mer info: oppigards.com

19. SKELLEFTEÅ BRYGGERI, VÄSTERBOTTEN

Kan en kombination av genuint tjeckiskt hantverk och norrländsk stolthet vara en grund för hantverksöl? Javisst - när stoltheten grundar sig på en öltradition från 1855. Nuvarande bryggeri ligger också på samma plats som det gamla ångbryggeriet. Kallholmens Levande Lager är en populär öl.

Besök: Öppet för ölguidning och provsmakning efter förbokning. Se webb. På restaurang Rustique finns deras öl via pipeline.

Adress: Strandgatan 42, Skellefteå. 

Mer info: skellefteabryggeri.se 

 

SPRITPRODUCENTER

20. SPIRIT OF HVEN, VEN, SKÅNE

Ön Ven i Öresund är i dag mer känd för sin sprit än för Tycho Brahes observatorium. I Backafallsbyn med restaurang och hotell finns inte bara Sveriges främsta whiskybar - där destilleras också sprit av absolut högsta kvalitet: både single malt, rye- och cornwhisky samt gin.

Besök: Öppet dagligen för guidade turer och whiskyprovningar. Förboka helst - via webb.

Adress: Backafallsbyn, Sankt Ibb. 

Mer info: hven.se

21. ABSOLUTE HOME, ÅHUS, SKÅNE

Världsberömda Absolut har sin hemvist i skånska Åhus. Det är i denna gulliga kustby vodkan produceras av endast skånskt vete. Nu har Absolut också fått ett riktigt hem i byn. Där kan du följa med på en guidad tur kring hur Absolut Vodka skapades och hur den produceras idag. Lär känna skillnad genom en vodkaprovning. Även restaurang.

Besök: Öppet alla dagar. Se tider på webb - förbokas helst.

Adress: The Åhus Villa, Vallgatan 5, Åhus. 

Mer info: absoluthome.com

Kyrkeby bränneri producerar potatisbrännvin en vecka per år. Foto: Kevii

22. KYRKEBY BRÄNNERI, KALMAR, SMÅLAND

Ett fungerande svenskt potatisbränneri är unikt i dag. På Kyrkeby finns traditioner tillbaka till 1600-talet. Nuvarande bränneri byggdes 1855 och är nu helt restaurerat - en kulturgärning. Någon vecka per år görs nu potatisbrännvin i Kyrkeby igen. Övriga tider är det museum.

Besök: Guidning och snapsprovning av egna drycker. Se webb för aktiviteter i sommar.

Adress: Kyrkeby 4:8, Vissefjärda. 

Mer info: kyrkeby.com 

23. GOTLAND WHISKY, ROMA, GOTLAND

I Roma Sockerbruks gamla lokaler doftar det sedan 2012 bara whisky. Och här görs allt från från grunden med lokala råvaror. Namnet på whiskyn från denna kalkstensö är välfunnet: Isle of Lime. Och Scotch har förstås blivit Gotch whisky.

Besök: Öppet för guidning och provsmakning tre dagar i veckan. Förbokas via Destination Gotland.

Adress: Sockerbruket, Romakloster. 

Mer info: gotlandwhisky.se

Stockholm Bränneri gör förstklassig gin och akvavit. Foto: eric österlin / Hasselblad H6D

24. STOCKHOLMS BRÄNNERI, STOCKHOLM

Stockholms första destilleri sedan statliga Vin & Sprit lade ner sin produktion. Här i den gamla Jaguarverkstaden på Söder skapas nu hantverksmässig gin och akvavit av hög kvalitet. Populärast: Dry Gin, Pink Gin och en ny aperitif kallad Röd.

Besök: Öppet för förbokade bränneriturer och provsmakning bestämda dagar och tider. Se webb.

Adress: Folkungagatan 136, Stockholm. 

Mer info: stockholmsbranneri.com

25. NORRTELJE BRENNERI, NORRTÄLJE

På en gård någon mil norr om Norrtälje destilleras kvalitetssprit i olika stilar sedan 2001. Snaps, brännvin, gin, whisky, punsch, glögg, avec och ädeldestillat. Här finns också en 1800 liter stor träliggare för punsch som användes på Bellmans tid.

Besök: Öppet för gruppbesök med visning och provning. Förbokas via webb eller mejl.

Adress: Lohärads Söderby 11, Norrtälje. 

Mer info: norrteljebrenneri.se

Mackmyra whisky utanför Gävle gör maltwhisky av högsta kvalitet. Foto: Simon Cederqvist / Cederquist och Palmcrantz HB

26. MACKMYRA SVENSK WHISKY, GÄVLE, GÄSTRIKLAND

Tre whiskyintresserade ingenjörsstudenter undrade 1998 varför det inte fanns någon svensk maltwhisky. Sagt och gjort. Mackmyra whisky utanför Gävle är i dag en framgångssaga. De har även lager i bland annat bohuslänska Smögen och på Fjäderholmarna i Stockholm.

Besök: Whiskybyn: Öppet för destilleritur och whiskyprovning måndag-lördag. Även restaurang. Smögen: Whiskyprovning tisdag-lördag. Fjäderholmarna: Whiskyprovning torsdag och lördag. För samtliga besök se webb.

Adress: Whiskybyn: Kolonnvägen 2, Gävle. Smögen: Brunnsgatan 40. Stockholm: Stora Fjäderholmen.

Mer info: mackmyra.se 

Hernö gin har fått många fina internationella priser.

27. HERNÖ GIN, HÄRNÖSAND, ÅNGERMANLAND

Ett gindestilleri i Härnösand - kan det funka? Javisst, om man är lika passionerad som grundaren Jon Hillgren. Hernö Gin är ett av de mest prisbelönta gindistillerierna i Europa, känt för sina nyskapande smaksättningar med kryddor och örter.

Besök: Öppet för guidade turer och ginprovning. Endast gruppbokningar, storlek beroende på efterfrågan. Se webb.

Adress: Dala 152, Härnösand. 

Mer info: hernogin.com

I Ångermanland görs även whisky av toppkvalitet.

28. HIGH COAST WHISKY, BJÄRTRÅ, ÅNGERMANLAND

Nog passar det in med ett whiskydestilleri i dessa Höga kusten-trakter där miljoner ton timmer flottats längs Ångermanälven. I den gamla kraftverksbyggnaden produceras whisky av toppkvalitet. I det icke temperaturstyrda lagerhuset skapar naturens växlingar speciell karaktär på smakerna.

Besök: Öppet måndag-lördag från kl 11 - guidade visningar och provningar bestämda tider. Se webb. Förboka helst.

Adress: Sörviken 140, Bjärtrå.

Mer info: highcoastwhisky.se