Ingen av sorterna är några riktiga dyrgripar, och det går ju ofta hand i hand med stora försäljningsvolymer.
Ingen av sorterna är några riktiga dyrgripar, och det går ju ofta hand i hand med stora försäljningsvolymer. Foto: Adobe Stock

Här är Sveriges mest populära whiskysorter

Whisky eller whiskey är populärt bland de svenska konsumenterna.

Enligt Systembolagets försäljningsstatistik över sprit i allmänhet innehar drycken närmare hälften av platserna på topp 20-listan. 

Här är de 10 mest sålda whiskysorterna 2019 med kommentar från Allt om Vins dryckesexpert.

Tre länder dominerar totalt på topplistan över whiskyförsäljningen på Systembolaget 2019. Precis som året innan handlar det främst om Storbritannien, men även Irland och Kanada har flera bidrag.

Faktum är att det är exakt samma sorter på topplistan som det var 2018, dock med några få justeringar. 

Gemensamt är trots allt att ingen av sorterna är några riktiga dyrgripar. Och det går ju som bekant ofta hand i hand med stora försäljningsvolymer.  

Här har vi också plockat in kommentarer från Allt om Vins dryckesexpert Andreas Grube. Det här är vad han tycker om spriten på topplistan.  

Whisky – mest sålda sorterna på Systembolaget 2019

1. The Famous Grouse – 690 267 liter

Expertens omdöme: Enkel men för priset helt OK, med framfusiga vanilj- och honungstoner, toppat med en något påklistrad fatkrydda. 

2. Lord Calvert – 566 234 liter

Expertens omdöme: Komplexitet och botten saknas och smakupplevelsen är väldigt platt och ensidig. 

3. Tullamore Dew – 387 561 liter

Expertens omdöme: Det här är det stora fyndet på listan, tycker jag. Klockren representant för den irländska whiskeystilen: lätt, fräsch och blommig. Doft och smak bjuder på pärontoner, vanilj, mogen citrus och en mild men ändå tydlig fatkryddighet. Av de här fem är det den här som borde toppa listan.

4. Black Velvet – 336 622 liter

Expertens omdöme: Den här gör skäl för namnet: här snackar vi sötaktig knäckighet, smekande vanilj, torkad aprikos och sirapstoner i doft och smak, inte helt olikt en amerikansk bourbon. Snudd på sötsliskig tycker jag.

5. Bell's – 315 419 liter

Expertens omdöme: Aningen mer tryck i smakerna här, med tydliga nyanser av malt, färska örter, citrus, nötter och en lätt rökighet på toppen. Kort och lite snopen finish.

6. High Commissioner 312 382 liter

7. Grant's 302 431 liter

8. Jameson – 277 488 liter

9. The Latitude 55°258 927 liter

10. The Dundee 237 611 liter

LÄS OCKSÅ: Skotsk whisky – 6 prisvärda flaskor enligt experten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!