Ingen av sorterna är några riktiga dyrgripar, och det går ju ofta hand i hand med stora försäljningsvolymer.
Ingen av sorterna är några riktiga dyrgripar, och det går ju ofta hand i hand med stora försäljningsvolymer. Foto: Adobe Stock

Här är Sveriges mest populära whiskysorter

Whisky är populärt bland de svenska konsumenterna.

Enligt Systembolagets försäljningsstatistik över sprit i allmänhet innehar drycken närmare hälften av platserna på topp 20-listan. 

Här är de 10 mest sålda whiskysorterna 2020 med kommentar från Allt om Vins dryckesexpert.

Här är Sveriges mest populära whiskysorterSamma tre länder dominerar i vanlig ordning topplistan över whiskyförsäljningen på Systembolaget. Precis som året innan handlar det främst om Storbritannien och specifikt Skottland, men även Irland och Kanada har flera bidrag.

Faktum är att det är exakt samma sorter på topplistan som det var under försäljningsåret 2019, dock med några få justeringar. De allra flesta av varumärkena har också ökat sin försäljning rejält, flera med närmare 30 procent i jämförelse med året innan.

The Famous Grouse, som ligger etta, är numera dessutom Systembolagets näst mest sålda spritsort, oavsett kategori. 

Gemensamt är trots allt att ingen av sorterna är några riktiga dyrgripar. Och det går ju som bekant ofta hand i hand med stora försäljningsvolymer.  

Här har vi också plockat in tidigare kommentarer från Allt om Vins dryckesexpert Andreas Grube på flaskorna som hamnade på pallplats. 

Whisky – mest sålda sorterna på Systembolaget 2020

1. The Famous Grouse – 891 302 liter

Expertens omdöme: Enkel men för priset helt OK, med framfusiga vanilj- och honungstoner, toppat med en något påklistrad fatkrydda. 

2. Lord Calvert – 654 637 liter

Expertens omdöme: Komplexitet och botten saknas och smakupplevelsen är väldigt platt och ensidig. 

3. Tullamore Dew – 495 713 liter

Expertens omdöme: Det här är det stora fyndet på listan, tycker jag. Klockren representant för den irländska whiskeystilen: lätt, fräsch och blommig.

4. High Commissioner 384 913 liter

5. Bell's – 366 924 liter

6. Grant's 366 072 liter

7. Black Velvet – 360 487 liter

8. Jameson – 385 595 liter

9. The Dundee 298 653 liter

10. The Latitude 55° 263 915 liter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!