Whisky skapad av artificiell intelligens – så smakar den

Nu finns världens första whisky som skapats av artificiell intelligens.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Nu finns världens första whisky som skapats av artificiell intelligens.

Bakom whiskyn står bland andra svenska tillverkaren Mackmyra.

2 av 2: Bakom whiskyn står bland andra svenska tillverkaren Mackmyra.

Mackmyras nya exklusiva släpp, med namnet Intelligens, är världens första whisky som skapats av artificiell intelligens (AI). Men vad smakar den? Allt om Vins expert Andreas Grube har testat!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

– Det känns spännande att vår whisky som har skapats med hjälp av AI nu äntligen finns att köpa. Intresset har varit enormt och det ska bli intressant att höra vad både whiskydrickare och teknikintressenter tycker om smaken, säger Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra, som övervakat processen.

LÄS OCKSÅ: Svensk tillverkare gör whisky med Microsoft  

Mackmyra har samarbetat med finskt teknikbolag

Intelligens är ett samarbete mellan Mackmyra och det finska teknikbolaget Fourkind och baseras på Microsoft Azure. 

Mackmyra har försett Fourkind med 75 whiskyrecept som genom åren byggts upp med hjälp av Mackmyras ambassadörer, och kompletterat recepten med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg. Utifrån den datan har Fourkind byggt en AI-modell som genererat ett helt nytt receptförslag, vilket blev Intelligens.

Så, hur smakar den?

Mackmyras ofta så typiska päronton lyser klart i både doft och smak, och i doften finns också nyanser av krämig vanilj, banan, gula äpplen, mogen citrus, ingefära och en tydlig vitpepprighet. Samma toner kommer igen i smaken, som också bjuder på ekig krydda, färsk tobak och lätt en slöja av rök. Den extra alkoholen (46,1 procent) river till bra och balanserar upp bra mot den lite söta frukten. Eftersmaken är lång och aningen tropisk.

På det stora hela en väldigt Mackmyratypisk whisky, i hyfsat bred och stor kostym. 

Intelligens släpps i en upplaga om totalt 5000 buteljer och finns nu att hitta i Systembolagets beställningssortiment.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer