Whiskyn är den enskilda flaska som gett högst slutpris på dryckesauktionerna.
1 av 2: Whiskyn är den enskilda flaska som gett högst slutpris på dryckesauktionerna.
The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter.
2 av 2: The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter.

Whisky såld för över en halv miljon på Systembolaget

Nyligen såldes en flaska whisky via Systembolaget för över 600 000 kronor. 

Det är ett nytt svenskt rekord om man ser till att det är den enskilda flaska som sålts med högst slutpris på dryckesauktionerna.

– Whiskyintresset i Sverige är stort, säger värderingsmannen Patrik Nordström. 

Inte helt oväntat är dyrgripen från Skottland och är destillerad redan 1946. Namnet är The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter och såldes via Systembolagets dryckesauktion genom Bukowskis. Priset för flaskan blev så högt att det blev ett nytt svenskt rekord.

– Det stämmer att The Macallan 72 Years Old Genesis Decanter är den enskilda flaska som gett högst slutpris på dryckesauktionerna. Köparen fick betala runt 626 000 kronor inklusive köparprovision, berättar Patrik Nordström, värderingsman för dryckesauktioner på Systembolaget. 

Få fat med så hög ålder i Skottland

Men vad är det då för speciellt med en whisky som någon betalar över halvmiljonen för? Bland annat handlar det om ålder. 

– Det finns inte så många fat med så hög ålder kvar i de stora skotska whiskylagren. Då blir priset därefter. För Macallan är det den äldsta whisky de buteljerat (alltså den som lagrats längst på fat). Med lång tid på fat sjunker dessutom alkoholstyrkan – the angels’ share, som skottarna gillar att prata om – och när whiskyn i faten sjunkit under 40 procent får den enligt lag inte längre kallas whisky, fortsätter Patrik Nordström.

Whiskyintresset är stort

Distributionsbolaget bakom märket, Edrington, kallar whiskyn för en ”unik single malt som präglas av ett exceptionellt hantverk”. Whiskyn lanserades 2018 som en hyllning till The Macallans nya destilleri i Speyside, Skottland.

– Jag kan väl tillägga att vi är glada över att kunna ha med en sådan whisky på dryckesauktionerna. Whiskyintresset i Sverige är stort och det är ett intresse som funnits ända sedan single malt började slå igenom på 1980/90-talet, förklarar Patrik Nordström i ett mejl till Allt om Vin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!