Foto: Adobe Stock

Whisky från 5 olika länder – expertens favoriter

Whisky görs i dag på många olika platser i världen. 

Här har vi plockat ut några av spritexperten Andreas Grubes favoriter från länder som Skottland, Taiwan, Kanada och Japan. 

Miltonduff 15 Years Old, nr 318, 399 kr

Klart mycket whisky för pengen här. Torkad tropisk frukt, apelsin, lätt jordighet, vaniljtoner och lite cashewnötter i doft och smak. Lång, robust och stadig. 

LÄS OCKSÅ: Whisky – 8 prisvärda flaskor enligt experten 

J.P. Wiser’s Triple Barrel 10 Years Old, nr 422, 229 kr 

Kanadensare som debuterade på hyllan i höstas. Mjuk och avrundad i både doft och smak, med toner av knäck, honung, mandel och en försiktig kryddighet. Riktigt bra för pengen. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig om whisky – nybörjarguide 

Kavalan Solist Sherry Cask, nr 85319, 1 299 kr

Kavalan är framgångssagan från Taiwan som tagit whiskyvärlden med storm. Här en lysande god variant med tydliga russintoner, svart te och kakao. Rejält bett i alkoholen (58,6 procent), så addera med fördel några droppar vatten.

Akashi Blended, nr 85544, 489 kr

En beställningsvara som klart är värd jobbet att klicka hem. Söt och mjuk smak av marshmallows och vanilj, men också med stabil ryggrad av kryddighet.

LÄS OCKSÅ: Whisky – så väljer du rätt whiskyglas 

Teeling Rum Cask, nr 463, 339 kr 

Ett destilleri som experimenterar mycket, och som inte alltid är klassiskt irländskt i stilen. Däremot alltid intressant, som här i form av en romfatslagrad variant med gott om arrak, muscovado, vanilj och apelsinzest. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!