Whisky – 7 single malt-favoriter enligt experten

Foto: Adobe Stock

Singelmaltwhisky – enbart gjort på korn och från ett enda destilleri – finns i både exklusiva lyxvarianter och som schyst budget. 

Här tipsar Allt om Vins spritexpert Andreas Grube om 7 flaskor från Skottland att spana in.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Speyburn Bradan Orach, nr 20482, 289 kr

Riktigt bra för den här prislappen, om än i ganska ung och enkel stil. Doft och smak bjuder på päron, vanilj, gula äpplen, torkad tropisk frukt och lagom rivig fatkrydda.

Tomintoul Peaty Tang, nr 327, 299 kr

Schysst nyhet som dök upp på fasta hyllan i mars. Elegant och lätt i stilen, med bara en försiktig slöja av rök över de annars dominerande tonerna av gula äpplen, honung, örter och vaniljkola. Mycket single malt för pengen.

Glenfiddich 12 Years, nr 440, 399 kr

Jodå, den här gamla klassikern är just en klassiker av en anledning. Väldigt maltig i stilen, och med gott om päron, citrus och lite halmtoner i både doft och smak. Stram, ren och snygg.

Oban Single Malt 14 Years, nr 467, 559 kr

Rätt påtaglig rökighet och med en tydlig sälta i både doft och smak, men också härligt avrundade nyanser av knäck, chokladkola, honung och torkad aprikos. Stiligt!

The Balvenie Doublewood 12 Years, nr 10477, 479 kr

Om jag skulle vara tvingad att bara dricka en enda whisky resten av livet skulle det vara något från just Balvenie – de bemästrar konsten att kombinera smakdjup och komplexitet med finess och elegans till fullo. Ett bra exempel är den här varianten, som först lagrats tolv år på bourbonfat och sedan fått en finish på sherryfat sex till tolv månader. Magiskt gott.

The Glenlivet Nàdurra Oloroso, nr 85625, 519 kr

En whisky ur en serie där Glenlivet experimentet med olika typer av fat – i det här fallet ett sherry-oloroso-fat, som bidrar med snygga toner av hasselnötter, choklad och torkad frukt. Bra drag i alkoholen här (60,2%) så jag rekommenderar starkt några droppar vatten för en mer balanserad upplevelse.

Highland Park 18 Years, nr 437, 799 kr

I min gom smakmässigt inte alls långt ifrån den 3 200 kronor dyrare 25-åringen – med andra ord ett praktfynd trots den hyfsat höga prislappen. Väldigt elegant rökton och gott om apelsinzest, torkad tropisk frukt, mörk choklad och lätt havssälta.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer