Foto: IVASHstudio - stock.adobe.com

Testa whisky i olika stilar – 3 fynd på Systembolaget

Whisky är ju så mycket mer än bara whisky, men vill du snabbt testa dig fram bland olika stilar har du tre bra förslag här enligt spritexperten Andreas Grube.

En skotsk rökbomb, en blommig irländare och en knäckig jänkare.

Buffalo Trace, nr 595, 389 kr

Amerikansk bourbon av typiskt snitt med massor av vaniljkola, torkad tropisk frukt, knäck, rostad kokos och mogen apelsin. Rund och maffig i charmig stil.

Ardbeg Ten Years, nr 513, 509 kr

Ardbeg, från ön Islay utanför skotska västkusten, är ett av de där destillerierna som jobbar mycket med just påtaglig rökighet. Här bjuds på tydligt rökiga toner av tjära och glöd, men också rund päronfrukt, torkade citronskal och en sälta i eftersmaken.

Tullamore Dew, nr 524, 299 kr

Irländsk whiskey är generellt betydligt blommigare och lättare än exempelvis den skotska, vilket bland annat beror på avsaknad av rök plus att man destillerar spriten tre gånger i stället för två. En bra representant för stilen är just Tullamore Dew, där du hittar gott om päron, toner av svart te, viol, klöverblom och fräsch citrus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!