1 av 3: Experten Andreas Grube tipsar om hur du dricker whisky på bästa sätt
De mer exklusiva flaskorna finns i Systembolagets beställningssortiment.
2 av 3: De mer exklusiva flaskorna finns i Systembolagets beställningssortiment. Foto: Shutterstock
Ett tulpanformat glas av den här typen är att rekommendera om du gillar fin whisky.
3 av 3: Ett tulpanformat glas av den här typen är att rekommendera om du gillar fin whisky. Foto: Shutterstock

Samlarwhisky värd 45 000 såldes billigt på Systembolaget

Systembolaget sålde en exklusiv skotsk whisky för 2 895 kronor.

Saken är bara att flaskan var mycket eftertraktad bland samlare och bedöms vara värd motsvarande 45 000 kronor.

Totalt hann 48 personer köpa en flaska, rapporterar TT.

Whiskyn i Systembolagets beställningssortiment är ofta lite finare och dyrare, och kan kosta upp till ett par tusen kronor. Ibland tar de också in ännu mer exklusiva flaskor som görs i en begränsad upplaga.

Under torsdagen sålde man 48 flaskor av en mycket exklusiv skotsk samlarwhisky, men Systembolagets prissättning gör att de inte kostade i närheten av de motsvarande 45 000 kronor som näthandelsplatsen Whiskybase uppskattar värdet av en flaska till.

– Vi har en transparent prissättning och när det gäller starksprit så har vi ett fast påslag på 17,5 procent, plus fem kronor per flaska. Det är Systembolagets marginal och sen tillkommer naturligtvis alkoholskatt. Det är samma påslag oavsett om det gäller en flaska renat eller en exklusiv flaska whisky, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till TT.

LÄS OCKSÅ: Whisky - lär dig mer om spriten i expertens snabbguide

48 personer hann köpa en flaska från Systembolaget

Köparna fick bara beställa en flaska var, vilket gjorde att 48 personer hann köpa en flaska innan de tog slut. Det återstår att se om köparna kommer att sälja flaskorna  vidare eller att njuta av innehållet. Lennart Agén hoppas på det senare.

– Vi vill att de som köper flaskorna också ska kunna njuta av dem och inte sälja dem vidare. Det är också därför vi begränsar försäljningen till en flaska per köpare, säger han till TT.

Att Systembolaget är en så stor inköpare gör att de kan pressa priserna hos leverantörerna, vilket i det här fallet gynnar köparna.

– I stora delar av världen styr tillgång och efterfrågan, vi tar en mycket mindre andel av priset än många andra aktörer helt enkelt. Är man finsmakare så är det här ett exempel på fördelarna med Systembolaget, säger Lennart Agén.

LÄS OCKSÅ: Whiskyglas - så väljer du rätt glas till din whisky

Aktuellt just nu