Skotsk whisky – 6 goda fynd enligt experten

Experten Andreas Grube tipsar om hur du dricker whisky på bästa sätt

Inget barskåp är komplett utan en bra skotsk whisky. Här tipsar vår spritexpert Andreas Grube om 6 goda och prisvärda fynd på Systembolaget.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Glen Moray Classic Peated Single Malt, nr 446, 299 kr

Omdöme: Speysidewhisky i ganska enkel stil, men ändå med gott om karaktär och klart bra för den förhållandevis låga prislappen. Tydligt rökig och med smaker av vanilj, marsipan och apelsinzest.

Singleton of Dufftown, nr 415, 349 kr

Omdöme: Välbalanserad och schyst, med gott om mogen apelsin, choklad, torkad aprikos och citruszest, toppat med en lätt pepparkrydda.

Old Pulteney 12 Years, nr 10465, 349 kr

Omdöme: Från det skotska fastlandets nordligaste destilleri kommer den här trevliga pjäsen. Väldigt smörig i både doft och smak, och med viss sälta, torkad tropisk frukt och en överton som påminner lite om torkat trä. Egen och karaktärsfull.

Auchentoshan 12 Years, nr 412, 399 kr

Omdöme: En skotsk whisky som för ovanlighetens skull är trippeldestillerad – något som annars mest förknippas med Irland. Resultatet är en whisky med gott om frukt och lite blommighet, tillsammans med hasselnötter, smörkola och fatkrydda.

Miltonduff 15 Years Old, nr 318, 399 kr

Omdöme: Klart mycket whisky för pengen här. Torkad tropisk frukt, apelsin, lätt jordighet, vaniljtoner och lite cashewnötter i doft och smak. Lång, robust och stadig.

Loch Lomond 15 Years Old, nr 514, 459 kr

Omdöme: Ganska lätt och elegant i doften, med lite svart te, gräddig kola, päron och nötter, toppat av en lätt rökighet. Smaken lite mer rejäl, med hyfsat rivig kryddighet, torkad frukt, honung lakrits. Lång eftersmak med lite söt överton.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer