1 av 3: Experten Andreas Grube tipsar om hur du dricker whisky på bästa sätt
2 av 3 Foto: Adobe Stock
3 av 3 Foto: Adobe Stock

Skotsk whisky – 6 goda fynd enligt experten

Inget barskåp är komplett utan en bra skotsk whisky. Här tipsar vår spritexpert Andreas Grube om 6 goda och prisvärda fynd på Systembolaget.

Glen Moray Classic Peated Single Malt, nr 446, 299 kr

Omdöme: Speysidewhisky i ganska enkel stil, men ändå med gott om karaktär och klart bra för den förhållandevis låga prislappen. Tydligt rökig och med smaker av vanilj, marsipan och apelsinzest.

Singleton of Dufftown, nr 415, 369 kr

Omdöme: Välbalanserad och schyst, med gott om mogen apelsin, choklad, torkad aprikos och citruszest, toppat med en lätt pepparkrydda.

Old Pulteney 12 Years, nr 10465, 359 kr

Omdöme: Från det skotska fastlandets nordligaste destilleri kommer den här trevliga pjäsen. Väldigt smörig i både doft och smak, och med viss sälta, torkad tropisk frukt och en överton som påminner lite om torkat trä. Egen och karaktärsfull.

Auchentoshan 12 Years, nr 412, 399 kr

Omdöme: En skotsk whisky som för ovanlighetens skull är trippeldestillerad – något som annars mest förknippas med Irland. Resultatet är en whisky med gott om frukt och lite blommighet, tillsammans med hasselnötter, smörkola och fatkrydda.

Miltonduff 15 Years Old, nr 318, 399 kr

Omdöme: Klart mycket whisky för pengen här. Torkad tropisk frukt, apelsin, lätt jordighet, vaniljtoner och lite cashewnötter i doft och smak. Lång, robust och stadig.

Loch Lomond 15 Years Old, nr 514, 449 kr

Omdöme: Ganska lätt och elegant i doften, med lite svart te, gräddig kola, päron och nötter, toppat av en lätt rökighet. Smaken lite mer rejäl, med hyfsat rivig kryddighet, torkad frukt, honung lakrits. Lång eftersmak med lite söt överton.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!