Skillnaden på olika länders whisky – enkel snabbguide

Experten Andreas Grube om skillnaden på olika länders whisky

Whisky är en av världens mest älskade spritsorter. 

Men när det kommer till vad som skiljer sorter från olika länder åt kan det vara svårt att hänga med. 

Allt om Vins expert Andreas Grube förklarar kortfattat vad som är skillnaden i en enkel snabbguide. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Skotsk whisky

– Skottland är på något sätt whisynationen nummer ett. Här görs whisky i alla stilar, från lätta och fruktiga till rejält rökiga käftsmällar.

LÄS OCKSÅ:  Experten: Bästa japanska whiskyn på Systembolaget 

Irrländsk whiskey

– På Irland kännetecknas whiskeyn ofta av en blommighet och helt annan fruktighet. Det är en mycket mjukare typ av whiskey, vilket beror på att man destillerat spriten tre gånger i stället för två. Det är alltså en renare grundsprit. 

LÄS OCKSÅ: Så ska du dricka och servera din whisky

Japansk whisky

– I Japan har man Skottland som mall och förebild för sin whisky och därför jobbar man mycket på samma sätt. Däremot lagrar man ofta whisky på fat gjorda på inhemska träslag vilket gör att den ändå får en egen karaktär. Jag tycker att marsipan är ett typiskt japanskt särdrag.

Whiskey från USA

– I USA är bourbon den vanligaste whiskeyn. För att den ska få kallas för just bourbon så måste den enligt lag vara gjord på minst 51 procent majs. Den här majsbasen är också en viktig del av den typiska bourbon-stilen. Den här sötaktiga med vanilj, kokos och kolatoner. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer