Andreas Grube har provat Mackmyras nya säsongswhisky: Mackmyra Grönt Te.
1 av 2: Andreas Grube har provat Mackmyras nya säsongswhisky: Mackmyra Grönt Te.
2 av 2 Foto: Pressbild

Så smakar Mackmyras nya säsongswhisky

Svensk singelmalt parat med spansk sherry och japanskt te – Andreas Grube har provsmakat whiskyn Mackmyra Grönt Te. 

Det svenska destilleriets senaste exklusiva släpp.

Mackmyra Grönt Te är namnet på Mackmyras senaste säsongswhisky, och som namnet avslöjar är det här en udda idé där master blender Angela d’Orazio valt att slutlagra Mackmyra-singelmalt på fat som mättats med olorososherry och japanskt årgångste.

Och jodå, en kul idé på papperet som fungerar i glaset också. I doften finns det gott om päron, grästoner, lite blommighet, färsk citrus, aningen vitpepprighet och lite stänk av både mogen tropisk frukt och skogsbär.

Alkoholen bränner till rejält

I smaken kommer kryddigheten fram ännu mer, tillsammans med en stram fatkänning. Gott om pigga citrustoner i toppen, tillsammans med både äpplen och päron, lite vanilj, och ett knippe gräsiga örter. I eftersmaken växer nyanser av korianderfrön, lite rostade hasselnötter och ljus choklad fram, fortfarande med en snygg örtighet och även en känsla av torkade citrusskal.

Rent i glasen tycker jag att alkoholen (46,1%) bränner till rätt rejält, men med bara ett par droppar vatten i så blommar de finstämda, eleganta och subtila nyanserna ut, vilket jag tycker gör att just den här säsongaren kommer bättre till sin rätt, med mer av den citrusfriska fräschören och den rena te-örtigheten. 

Mackmyra Grönt Te har producerats i en upplaga 15 000 buteljer, varav 6 000 släpps på Systembolaget den 27 mars (nr 40310, 600 kr).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande