Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så ska du servera din whisky

Experten Andreas Grube tipsar om hur du dricker whisky på bästa sätt

1 av 3

Is eller vatten i whiskyn? Eller ska den drickas helt ren? Kolla vad experten säger!

Foto: Fotolia

2 av 3

Många gillar att ha is i sin whisky. Problemet är bara att whiskyn kommer att smaka mindre.

Foto: Fotolia

3 av 3

Ska man ha is och vatten i sin whisky? 

Och vid vilken temperatur ska spriten egentligen drickas? 

Allt om vin reder ut hur du bör servera din whisky för bästa upplevelse.

Andra har också läst

Hur din Whisky eller whiskey smakar beror så klart i första hand på spriten i sig. Det finns en lång rad märken och sorter av väldigt varierande kvalitet på till exempel Systembolaget. 

Men för att få ut det bästa av din whisky finns det också andra parametrar som påverkar din upplevelse. Att välja rätt glas är en sak, och det kan du läsa mer om via länken här under:

LÄS OCKSÅ: Enkel guide - så väljer du rätt whiskyglas  

Is och vatten i din whisky?

Förutom glaset finns framför allt tre frågor som ofta kommer upp i samband med att en whisky ska serveras. Ska det vara is i glaset, bör man hälla på vatten och vilken temperatur ska spriten hålla?

Generellt kan man säga att du gör bäst i att strunta i isen, i synnerhet om du ska prova whisky. Isen dämpar nämligen doft- och smakämnena. 

– Undvik is, säger jag. I och med att isen kyler ner vätskan kommer kommer whiskyn att smaka mindre, och vad är då vitsen med att dricka, frågar sig Allt om Vins expert Andreas Grube. 

LÄS OCKSÅ: Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten

Att stänka i lite vatten kan däremot vara en mycket god idé. Men vi snackar inte decilitrar här. 

– En eller ett par droppar vatten gör oftast gör susen. Det öppnar upp whiskyn och frigör fler nyanser i doft och smak, säger Andreas Grube.

Vatten eller inte är så klart en smaksak. Men om du exempelvis ska dricka en maltwhisky på runt 50 volymprocent kan man ha i lite vatten för att på så sätt sänka alkoholhalten något, vilket i sin tur kan göra att det blir lättare att känna andra dofter och smaker i whiskyn. 

LÄS OCKSÅ: Mest sålda whiskyn på Systembolaget

Rätt temperatur på din whisky eller whiskey

Så var det här med serveringstemperatur. Den mesta whiskyn som säljs bör serveras och drickas i rumstemperatur. Om den serveras kyld eller lite för kall, kommer du inte att känna smakerna på samma sätt. 

Källa: Systembolaget