Det finns mycket att fundera kring innan whiskyn ska beställas.
1 av 2: Det finns mycket att fundera kring innan whiskyn ska beställas. Foto: Adobe Stock
Andreas Grube är Allt om Vins spritexpert
2 av 2: Andreas Grube är Allt om Vins spritexpert

Så beställer du whisky som ett proffs i baren

Kanske har det hänt att du klivit in på en bar och beställt en whisky utan att fundera speciellt mycket över ditt val.

Inget fel med det – men vore det inte roligare att veta vad man vill ha och hur spriten ska serveras? 

Vi tog hjälp av spritexperten Andreas Grube för att reda ut hur man beställer whisky som ett proffs. 

Det finns något nästan filmiskt romantiskt i att gå in på en bar och beställa en whisky – rätt och slätt. Men trots den klassiska bilden är det kanske inte så enkelt som det ser ut – i alla fall inte om man vill göra det med stil. För en whisky är ju inte bara en whisky. 

Bourbon, scotch eller wheat whiskey

Whisky-världen är enorm, stilarna är många och spriten smakar ofta helt olika. Ska du ha en blommig irländsk variant, en söt bourbon, en rökig skotsk single malt eller kanske en amerikansk wheat whiskey? Hur kommer whiskyn till sin rätt på bästa sätt? Ska man ha is i glaset, och vilket glas är att föredra? Hur mycket whisky finns det ens i baren du precis stigit in på?

Frågorna är många. Och även om smaken är olika, och det egentligen inte finns något rätt och fel, så finns det saker och tips att fundera över. Vi bad därför Allt om Vins spritexpert Andreas Grube att hjälpa oss med att beställa whisky som ett proffs. 

Expertens tips på hur du ska beställa whisky som ett proffs.

Fråga om den ”gömda” whiskyn

Fråga alltid efter en lista, eller fråga bartendern om det finns mer whisky än det som finns på hyllan. Ofta står de enkla, billiga storsäljarna mest synligt till, medan det kan finnas guldkorn i de bakre leden. Om du också är på ett bra whiskyställe så är det alltid vettigt att fråga bartendern om personliga tips.

Se till att du får rätt glas

Se till att du får ett vettigt glas, och med det menar jag en schysst whiskytulpan av något slag. Visst, en stadig tumlare kan vara trevligt och charmigt, men även när det gäller enklare whiskys kommer smakerna fram bättre i en whiskytulpan med kupa och avsmalnande öppning. 

Säg nejt till is och ja till en tesked

Tacka nej till is – men tacka ja till ett litet glas vatten och en tesked vid sidan om. Is kyler ner whiskyn och tar död på smaker, men en droppe vatten eller två kan ibland vara lysande, så att ha möjligheten att själv spä ut är kanon. Då kan du också smaka av whiskyn både ren och med någon eller några droppar vatten.

Aktuellt just nu