Rökig whisky – lär dig mer i expertens snabbguide

1 av 2: Experten Andreas Grube berättar om hur rökig whisky görs

2 av 2

Rökig whisky – vad är det egentligen och hur mäter man om flaskans innehåll bara har en rökig kryddton eller smakar som en hårt tjärad brygga?  

Allt om Vin tog hjälp av egna spritexperten Andreas Grube för att bringa klarhet i saken. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Whisky är ingen enkel företeelse av den anledningen att ett glas av den populära drycken kan smaka fantastiskt olika.  

En vanlig "krydda" i många populära whiskysorter är till exempel rök. På så sätt skapar man en så kallad rökig whisky. 

– Rökighet kanske framför allt förknippas med Skottland, där man verkligen har bemästrat tekniken. Rökigheten kommer av att man torkar det mältande kornet genom att elda torv, förklarar Allt om Vins spritexpert Andreas Grube. 

Rökigheten mäts i ppm

Hur rökig en whisky är kan dock variera rejält. Andreas Grube förklarar hur man håller koll på halten.

– Rökigheten mäts i parts per million eller ppm. En standard-rökig whisky ligger på 30 till 50 ppm. Det finns destillerier som maxar röken, och ligger på ända upp till 300 ppm, riktiga rökbomber. Rök kan vara allt från en lätt krydda till den totalt dominerande komponenten, säger han. 

Testa Islay whisky

Men frågan är vad man ska börja om man vill testa något bra och inte allför extremt?

– Vill du testa en klassisk bra rökig whisky tycker jag du ska kolla på Islay i västra Skottland. Och destillerier som Ardbeg eller Laphroaig, förklarar experten. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer