Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Vad betyder egentligen single malt? Experten Andreas Grube berättar
2 AV 2
Foto: K.Mi¿kowski - stock.adobe.com

Prisvärd whisky – 7 fynd på Systemet enligt experten

Skottland, Japan, Frankrike och Indien. 

Här tipsar dryckesexperten Andreas Grube om sju riktigt bra whiskyflaskor med olika ursprung.

Andreas Grube

Tamnavulin Single Malt Grenache Wine Cask Edition, nr 581, 299 kr

Riktigt smarrig sak med både röda bär, apelsinskal och en lätt söt överton med känsla av knäck och smält socker. Högst prisvärd nykomling på hyllan.

Mars Maltage Cosmo, nr 469, 699 kr

Ganska enkel och rättfram i stilen, men med fin balans och härliga nyanser av choklad, cederträ, kanel och lätt nötighet. En lätt slöja av rök bidrar med komplexitet utan att ta överhanden.

The Glenrothes 12 Years, nr 4673, 399 kr

En skotsk Speysidewhisky som är väldigt bra för pengen tycker jag. Rund och mjuk i stilen, med gott om chokladtoner, vanilj, mogna päron, apelsinskal och tydlig fatkänsla.

Glen Scotia Double Cask, nr 4665, 449 kr

Den här whiskyn har lagrats på både bourbonfat och gamla sherryfat, vilket bidrar till en härlig karaktär. Rätt tydlig överton av honungssötma, men också lite extra drag i alkoholen (46%) och gott om nougat, lakrits, vanilj och halm. 

Paul John Bold Peated, nr 439, 439 kr

Fantastiskt bra indisk whisky med både gott om mogen tropisk fruktighet, alkoholkryddighet, lakritstoner och en tydlig rökighet. Eftersmaken är lång och välbalanserad med lager på lager av smaker. Löjligt prisvärd.

Rozelieures Fumé Collection Single Malt, nr 2134, 599 kr

Frankrike kommer starkt som whiskynation, och det här är en trevlig ambassadör för den trenden. Halm- och hötoner och gott om torkad frukt och trä. Smaken är rund och lite småfet med gott om honung och vaniljfudge.

Jura 10 Years, nr 80415, 399 kr

Ruskigt bra whisky med bra fokus och koncentration. Doft och smak bjuder på pärontoner, mogen apelsin och kanderat äpple, toppat med lagom rivig kryddighet.