Den romantiska bilden av den klassiska whiskydrickaren går ofta i rökig sepia. Den föreställer förmodligen en man, klädd i tweed och elegant plastrong under skjortkragen, sittandes i en tung läderfåtölj i ett rum med exklusiv träpanel.
Verklighetens whiskydrickare ser något annorlunda ut. För att fortsätta den gravt stereotypa beskrivningsmodellen som inledde den här texten, så kan vi väl säga att världens vanligaste whiskykonsument i stället bär basker och äter baguetter i massor.
LÄS MER: Så ska du servera din whisky
Dricker flera liter varje år
Jo, för även om det verkar vara väl känt i initierade kretsar, så är det nog minst sagt överraskande för många att Frankrike är det land där man dricker mest whisky per capita. Hela 2,15 liter per år och person häller den franska befolkningen i sig, vilket är mer än både champagne och cognac, uppger bland andra Forbes.
Det är också en siffra som överträffar resten av världen med råge, då tvåan på listan är Uruguay med cirka 1,8 liter, och USA med ungefär 1,5 liter per invånare.
Nu dricks det visserligen mest av den populära bruna spriten i Indien, nästan hälften av världens konsumtion faktiskt. Men samtidigt bor det över en miljard människor i landet, så siffran per capita är betydligt mycket lägre.
LÄS MER: Skillnaden på olika länders whisky – enkel snabbguide
Foto: Adobe Stock
Den klassiska bilden av en whiskydrickare från den gamla eran.
Frankrike och Skottland har en intressant historia
Så, hur kan det komma sig att ett land som de allra flesta nog förknippar med dyra bordeauxviner, champagne och exklusiv cognac dricker sådana mängder whisky? En dryck som är mer förknippad med till exempel Skottland.
Det finns inget enkelt svar på den frågan. Men den skotska whiskyn, är den som fransmännen dricker mest av, och dessa länder har en spännande historia.
– Ja, det är ju intressant, inte minst eftersom den skotska whiskyn tog över som den stora brunspriten efter cognac i samband med att vinlusen förstörde större delen av Europas vingårdar i slutet av 1800-talet (cognac och annan brandy är destillerat vin), säger Allt om Vins dryckesexpert Andreas Grube.
LÄS MER: Whisky – 7 single malt-favoriter enligt experten
Den franska whiskyn är på stark frammarsch
Den inhemska produktionen av whisky är däremot fortfarande liten, även om landet visserligen bara producerat whisky sedan 1980-talet. Man är inte i närheten av etablerade länder som Skottland, Japan eller Irland. Under 2018 ska man till exempel bara ha producerat runt 2 000 000 liter, vilket kan jämföras med ett medelstort destilleri från Storbritannien, enligt whiskyadvocate.
Men på senare tid har något hänt. Produktionen av whisky har ökat med runt en halv miljon liter på sju år och många nya destillerier har ploppat upp.
David Roussier på destilleriet Warenghem, en av föregångarna inom den franska whiskyindustrin, minns hur det var när det begav sig.
– I början sa folk att vi var galna och påpekade att ”whisky inte är en fransk produkt”. Först gjorde vi en blend för att sälja på stormarknader, men nu när folk har förstått att vi kan göra whisky och fler har blivit whiskykonnässörer, kan vi tillåta oss att vara mer nyskapande och jobba med mer sofistikerade single malts, säger han till Telegraph.
LÄS MER: Whisky - lär dig mer om spriten i expertens snabbguide
Starka traditioner och goda förutsättningar
Kanske kan fransmännen göra som japanerna, att skapa en internationellt känd whisky på några få decennier. Förutsättningarna finns definitivt då man har enorm erfarenhet och hantverksskicklighet kring att producera sådant som jäser, lagras och destilleras.
– Vi vet ju att fransmännen är duktiga på destillering – kolla bara återigen på cognac och även armagnac. Visst, råvaran i whisky är ju en annan, men kunnandet och traditionerna vad gäller destillat finns definitivt i Frankrike, säger Allt om Vins Andreas Grube.
LÄS MER: Whiskyglas - så väljer du rätt glas till din whisky
Foto: Adobe Stock
Frankrike producerar stora mängder malt.
Frankrike har råvarorna för att bli ett whiskyland att räkna med
Faktum är att även råvarorna finns. Fransoserna står till exempel för hela 30 procent av världens maltproduktion, uppger Forbes.
– Frankrike kan göra väldigt bra whisky eftersom alla nödvändiga råvaror finns, som korn, malt och rent vatten samt en expertis när det kommer till destillering och lagring, säger Christopher Fargier till Telegraph.
Han är verksam inom bryggeriet Ninkasi i Lyon, som också gjort whisky i mindre skala. Och överlag är den egna whiskyproduktionen som sagt minimal än så länge, trots att det franska folket uppenbarligen älskar att dricka whisky.
Men vem vet – om 20 år är det kanske den där figuren i basker och med en baguette under armen, som sitter i den tunga läderfåtöljen och läppjar på en whisky.
Á votre santé!
Foto: Adobe Stock
Är detta den framtida bilden av en typisk whiskydrickare?
Källor: Telegraph, Worldwhiskyday, Forbes, The whiskeywash, Vinepair, Wikipedia och Champagne.fr.
LÄS MER: Skotsk whisky – 6 goda fynd enligt experten