1 av 3 Foto: Shutterstock
Den nya whiskyrommen har funnits på Systembolaget sedan oktober.
2 av 3: Den nya whiskyrommen har funnits på Systembolaget sedan oktober. Foto: Systembolaget
Andreas Grube är Allt om Vins spritexåpert
3 av 3: Andreas Grube är Allt om Vins spritexåpert

Ny svensk romwhisky hyllas av experten: ”Klockren mix”

Både rom och whisky är populära spritsorter, men hur blir det att kombinera dem? 

Riktigt bra, enligt Allt om Vins spritexpert Andreas Grube som har provsmakat det senaste samarbetet mellan Plantation Rum och Mackmyra.

– Det är en klockren mix mellan rom och whisky, säger han.

Flaskan har funnits ute på Systembolagets hyllor sedan i mitten oktober, och är ett exklusivt släpp som bygger på det tredje samarbetet mellan romjätten Plantation från Barbados och Mackmyra från Sverige. 

Resultatet heter Plantation Single Cask Barbados 7 Y.O Mackmyra Tiny Barrel, och är en rom som först lagrats på amerikanska bourbonfat, sedan på franska cognacsfat, och sist men inte minst på Mackmyras typiska små 30-litersfat av svensk ek.

Resultatet är en mycket lyckad kombination av den generöst mjuka romtonen och en stram och lätt rökig kryddighet från de svenska faten. Doften är kryddig, med gott om vitpeppar, men också choklad och vanilj. Smaken är rivig och torr med en tydlig whiskyton, toppat med citrus och lite färsk tobak.

Spriten lyckas med konststycket att vara fräsch och rund på samma gång. På det stora hela en kul och väldigt egen buteljering, och en klockren mix mellan rom och whisky.

Plantation Single Cask Barbados 7 Y.O Mackmyra Tiny Barrel (artikelnummer 40318) finns just nu på 73 Systembolag runtom i landet och kostar 949 kronor.

LÄS OCKSÅ: Spritguiden lär dig mer olika spritsorter 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!