Om du vill ge bort något lite extra till en whisky-älskare. Här är 9 prisvärda fynd, enligt Andreas Grube.
Om du vill ge bort något lite extra till en whisky-älskare. Här är 9 prisvärda fynd, enligt Andreas Grube. Foto: Adobe/Systembolaget

Lyxig whisky – 9 prisvärda flaskor enligt experten

Gå-bort-present, för att fira något särskilt eller bara för att unna dig något lite extra. Här ger Allt om Vins spritexpert Andreas Grube 9 bra tips på exklusiv whisky med lyxig känsla, utan inbördes ordning.

Andreas Grube
Foto: Systemet

The Balvenie Doublewood 12 Years, nr 10477, 499 kr

Omdöme: Riktigt härlig whisky, som lagrats både på bourbon- och sherryfat och som kombinerar mild rondör med rejält kryddbett. Gott om apelsinskal, honung, vanilj, choklad och lite rostade hasselnötter i doft och smak. Väldigt bra för priset.

Foto: Systemet

LÄS OCKSÅ: Whisky – 8 prisvärda flaskor 

Laphroaig 10 Years, nr 571, 439 kr

Omdöme: En klassiker i sammanhanget som fortsätter att leverera. Gott om rökighet här, vilket balanseras upp med honung, tobak, söta päron och en sälta som påminner om färska ostron.

Foto: Systemet

Glenfiddich 15 Year Old, nr 308, 499 kr

Omdöme: Fenomenalt bra som allroundwhisky. Här hittar du gott om fatkrydda och mörka nyanser av choklad, kanel och nötter, men också pigg fruktighet som päron, aprikos och mogen apelsin.

LÄS MER: Välj rätt glas till whiskyn 

Foto: Systemet

Super Nikka, nr 455, 499 kr

Omdöme: Att Japan är en världsnation vad gäller whisky vet vi ju redan, och här är ytterligare ett bevis på det. Välbalanserad och finessrik whisky med vaniljtoner, gott om cederträ, ljus choklad, gula äpplen och torkad aprikos.

Foto: Systemet

Blanton's Gold Edition, nr 557, 749 kr

Omdöme: En bourbon av högsta klass. Den typiskt mjuka bourbontonen av vanilj, kokos, choklad, nötter och torkad frukt vägs upp snyggt av lite extra bett i alkoholen (51,5 procent) vilket ger en fullmatad och storslagen upplevelse.

 

LÄS OCKSÅ: Whisky - lär dig mer i expertens snabbguide 

Foto: Systemet

Lagavulin 16 Years, nr 400, 699 kr

Omdöme: Rejält rökig whisky med bredd, smakdjup och komplexa nyanser av tjära, tobak, choklad, rostade nötter, apelsinskal och gräddig kola.

Foto: Systemet

Ardbeg Uigedail, nr 10407, 735 kr

Omdöme: Som så ofta vad gäller Ardbeg handlar det här om en rökbomb av stora mått. Kraftig, tuff och kärv i munnen, med mörk choklad, lakrits, torkad frukt och lite tjära. Maffig men god!

Foto: Systemet

Highland Park 18 Years, nr 437, 849 kr

Omdöme: En av mina personliga favoriter vad gäller just Highland Park. Snyggt balanserad rökighet tillsammans med torkad frukt, apelsinskal, kakao, några stänk honung och en ton av havssälta.

Foto: Systemet

Jura 21 Years, nr 302, 1 495 kr

Omdöme: Visst, den kostar ju onekligen en slant, men så är det också en whisky i världsklass, både muskulös och elegant på samma gång. Doft och smak av torkad aprikos, tobak, choklad, kanel och rejält med krydda från faten.

LÄS MER: Barskåpet - här hittar du fler tips om drinkar och spritsorter