Lyxig whisky – 9 prisvärda flaskor enligt experten

Gå-bort-present, för att fira något särskilt eller bara för att unna dig något lite extra. Här ger Allt om Vins spritexpert Andreas Grube 9 bra tips på exklusiv whisky med lyxig känsla (utan inbördes ordning).

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. The Balvenie Doublewood 12 Years, nr 10477, 479 kr

Omdöme: Riktigt härlig whisky, som lagrats både på bourbon- och sherryfat och som kombinerar mild rondör med rejält kryddbett. Gott om apelsinskal, honung, vanilj, choklad och lite rostade hasselnötter i doft och smak. Väldigt bra för priset.

2. Laphroaig 10 Years, nr 571, 439 kr

Omdöme: En klassiker i sammanhanget som fortsätter att leverera. Gott om rökighet här, vilket balanseras upp med honung, tobak, söta päron och en sälta som påminner om färska ostron.

3. Glenfiddich 15 Year Old, nr 308, 499 kr

Omdöme: Fenomenalt bra som allroundwhisky. Här hittar du gott om fatkrydda och mörka nyanser av choklad, kanel och nötter, men också pigg fruktighet som päron, aprikos och mogen apelsin.

4. Super Nikka, nr 455, 499 kr

Omdöme: Att Japan är en världsnation vad gäller whisky vet vi ju redan, och här är ytterligare ett bevis på det. Välbalanserad och finessrik whisky med vaniljtoner, gott om cederträ, ljus choklad, gula äpplen och torkad aprikos.

5. Blanton's Gold Edition, nr 557, 619 kr

Omdöme: En bourbon av högsta klass. Den typiskt mjuka bourbontonen av vanilj, kokos, choklad, nötter och torkad frukt vägs upp snyggt av lite extra bett i alkoholen (51,5 procent) vilket ger en fullmatad och storslagen upplevelse.

6. Lagavulin 16 Years, nr 400, 679 kr

Omdöme: Rejält rökig whisky med bredd, smakdjup och komplexa nyanser av tjära, tobak, choklad, rostade nötter, apelsinskal och gräddig kola.

7. Ardbeg Uigedail, nr 10407, 725 kr

Omdöme: Som så ofta vad gäller Ardbeg handlar det här om en rökbomb av stora mått. Kraftig, tuff och kärv i munnen, med mörk choklad, lakrits, torkad frukt och lite tjära. Maffig men god!

8. Highland Park 18 Years, nr 437, 799 kr

Omdöme: En av mina personliga favoriter vad gäller just Highland Park. Snyggt balanserad rökighet tillsammans med torkad frukt, apelsinskal, kakao, några stänk honung och en ton av havssälta.

9. Jura 21 Years, nr 302, 1 499 kr

Omdöme: Visst, den kostar ju onekligen en slant, men så är det också en whisky i världsklass, både muskulös och elegant på samma gång. Doft och smak av torkad aprikos, tobak, choklad, kanel och rejält med krydda från faten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer