Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Dryck>Sprit>Whisky

Publicerad 2 sep 2018 16:00

Lär dig mer om bourbon och amerikansk whiskey

Lär dig kort om bourbon och amerikansk whiskey på nolltid med hjälp av spritexperten Andreas Grube.   

Här är Allt om Vins snabbguide. 

Whiskey (jo, så stavas det i staterna) finns i en rad olika varianter i USA. Den vanligaste och mest kända varianten är helt klart bourbon, som för att få kallas det måste vara gjord på minst 51 procent majs. Det säger lagen.  

– Den unika bourbon-smaken med vanilj, kokos, choklad och lite sirapstoner, kommer dels från majsen i sig som är lite söt. Men också för att bourbon lagras på ganska hårt eldade amerikanska ekfat. Vilket ger tydliga söttoner, säger Allt om Vins spritexpert Andreas Grube. 

Rye, wheat och Tennessee whiskey

Förutom bourbon är det också vanligt med så kallad rye whiskey och wheat whiskey, som måste vara gjord på 51 procent råg respektiver vete. 

LÄS OCKSÅ: Bourbon – 7 prisvärda whiskey enligt experten 

Kanske har du också sett flaskor med namnet Tennessee whiskey på till exempel Systembolaget. Det står det bland annat på klassikern Jack Daniels. 

– Då handlar det om att man också har filtrerat bourbon genom ett slags kolfilter, vilket ger ännu mer punch i de här lite sötaktiga och brända kolatonerna.