Köpte whisky för 10 miljoner – i flygplats-butiken

Nyligen såldes två flaskor whisky för över 10 miljoner i Dubai.

Foto: Adobe stock

1 av 2: Nyligen såldes två flaskor whisky för över 10 miljoner i Dubai.

i vanliga fall säljs ofta dyra whisky på auktion. De båda flaskorna såldes den här gången på Dubais internationella flygplats.

Foto: stock adobe

2 av 2: i vanliga fall säljs ofta dyra whisky på auktion. De båda flaskorna såldes den här gången på Dubais internationella flygplats.

Brukar du köpa billig sprit när du är ute och reser?

Det gäller i vilket fall inte den affärsman som nyligen handlade på en flygplats i Dubai.

Han valde att betala över 10 miljoner för två flaskor whisky – vilket är ett nytt världsrekord. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Nyligen slogs ett rekord när det gäller försäljning av whisky. En okänd man köpte nämligen två flaskor The Macallan 1926 för hutlösa 1,2 miljoner dollar, motsvarande över 10 miljoner svenska kronor. 

Mannen som enligt Food & wine ska ha varit en internationell affärsman och whisky- samlare, betalade alltså 600 000 dollar per flaska med en volym på 700 ml. 

LÄS OCKSÅ: Whisky- 8 prisvärda flaskor enligt experten 

Inte dyraste enskilda flaska

Det är visserligen inte det dyraste köpet av en enskild flaska whisky, då en The Macallan M Impériale tidigare sålts för 628 000 dollar. Men det är ett världsrekord för den dyraste whiskyn som sålts, som det samtidigt köpts två flaskor av. 

Dessutom innehöll The Macallan M Impériale hela sex liter whisky, vilket är åtta gånger mer än skotten The Macallan 1926, som därför blir den mest värdefulla. 

Köptes i butik på flygplats

Men det är inte bara priset som är anmärkningsvärt  i den här historien. Dyra whiskyflaskor säljs ofta på auktioner. Den här flaskan köptes i en lyxig Le Clos-butik på Dubais flygplats. 

– På Dubai International är vi fokuserade på att arbeta med stora partners som är fast beslutna om att att höja reseupplevelsen, säger Eugene Barry, en talesman för flygplatsen i ett uttalande. 

Varför var just den här whiskyn så värdefull då? Ja, förutom att den är 92 år gammal är dessa flaskor eftertraktade av flera anledningar. 

Endast 40 flaskor tillverkades och gavs till konstnärerna Valerio Adami och Peter Blake, för att de skulle skräddarsy etiketten. Peter Blake är förmodligen mest känd för att ha skapat omslaget på The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. 

Flaskorna som såldes i Dubai lär ha varit designade av båda konstnärerna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!