Irländsk whiskey – prisvärda flaskor enligt experten

Experten Andreas Grube om irländsk whiskey

Irland bidrar med en hel del whiskey på Systembolaget.

Allt om Vins Andreas Grube tipsar här om 6 riktigt bra irländska whiskeys att skåla i.

Andra har också läst

 

Clontarf Classic Blend, nr 492, 255 kr

Omdöme: Enkel, mjuk och snäll i stilen, men också helt ok för pengen. Doft och smak bjuder på lena vaniljtoner, smörkola, honung och en fjäderlätt ton av fatkrydda.

 

Teeling Rum Cask, nr 463, 339 kr

Omdöme: Ett destilleri som experimenterar mycket, och som inte alltid är klassiskt irländskt i stilen. Däremot alltid intressant, som här i form av en romfatslagrad variant med gott om arrak, muscovado, vanilj och apelsinzest.

Tullamore Dew, nr 524, 299 kr

Omdöme: Urtypiskt irländsk i tydlig stil, med fokus på frukt i form av päron och aprikos. Här finns också en blommig doft av viol och lavendel, toppat med lite vanilj från faten.

 

Tullamore Dew 12 Years, nr 505, 389 kr

Omdöme: En till Tullamore? Japp, den här lite mer lagrade varianten bjuder på en helt annan, betydligt större, dryckesupplevelse. Mjuk, rund och generös, med gott om päron, gula äpplen, vanilj, citruszest och balanserad fatkrydda.

 

Jameson, nr 498, 299 kr

Omdöme: Så klart - den största och mest kända av de alla måste givetvis få en plats på listan. Fruktig och fräsch med gott om päron, honung, torkade apelsinskal och vanilj. Är värd mer än att bara drickas i Irish Coffee.

 

Teeling Single Malt, nr 84271, 549 kr, (beställningssortimentet och tillfälligt slut hos leverantör)

Omdöme: Träig känsla i doften, tillsammans med honungsmelon, citrus och lite vanilj. I smaken päron, nektarin och vanilj, vilket följs upp i eftersmaken av rivig krydda, eukalyptus, choklad och fudge. Klart värd ansträngningen att beställa. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer