Experten Andreas Grube om irländsk whiskey

Irländsk whiskey – 6 prisvärda flaskor

Irland bidrar med en hel del whiskey på Systembolaget.

Allt om Vins spritexpert Andreas Grube tipsar här om några riktigt bra irländare att skåla i.

Clontarf Classic Blend, nr 492, 269 kr

Omdöme: Enkel, mjuk och snäll i stilen, men också helt okej för pengen. Doft och smak bjuder på lena vaniljtoner, smörkola, honung och en fjäderlätt ton av fatkrydda.

 

Teeling Rum Cask, nr 463, 349 kr

Omdöme: Ett destilleri som experimenterar mycket, och som inte alltid är klassiskt irländskt i stilen. Däremot alltid intressant, som här i form av en romfatslagrad variant med gott om arrak, muscovado, vanilj och apelsinzest.

Tullamore Dew, nr 524, 299 kr

Omdöme: Urtypiskt irländsk i tydlig stil, med fokus på frukt i form av päron och aprikos. Här finns också en blommig doft av viol och lavendel, toppat med lite vanilj från faten.

Tullamore Dew 12 Years, nr 505, 399 kr

Omdöme: En till Tullamore? Japp, den här lite mer lagrade varianten bjuder på en helt annan, betydligt större, dryckesupplevelse. Mjuk, rund och generös, med gott om päron, gula äpplen, vanilj, citruszest och balanserad fatkrydda.

Jameson, nr 498, 299 kr

Omdöme: Så klart - den största och mest kända av de alla måste givetvis få en plats på listan. Fruktig och fräsch med gott om päron, honung, torkade apelsinskal och vanilj. Är värd mer än att bara drickas i Irish Coffee.

Teeling Single Malt, nr 84271, 549 kr, (beställningssortiment)

Omdöme: Träig känsla i doften, tillsammans med honungsmelon, citrus och lite vanilj. I smaken päron, nektarin och vanilj, vilket följs upp i eftersmaken av rivig krydda, eukalyptus, choklad och fudge. Klart värd ansträngningen att beställa. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!