Irländsk whiskey - 7 prisvärda flaskor enligt experten

Irland bidrar med en hel del whiskey på Systembolaget.

Allt om Vins Andreas Grube tipsar här om sju riktigt bra irländska whiskeys att skåla i.

1. Clontarf Classic Blend, nr 492, 255 kr

 

Enkel, mjuk och snäll i stilen, men också  helt ok för pengen. Doft och smak bjuder på  lena vaniljtoner, smörkola, honung och en fjäderlätt ton av fatkrydda.

LÄS OCKSÅ: Whisky - lär dig mer om spriten i expertens guide

 

2. Kilbeggan Single Grain 6 Years, nr 414, 349 kr

 

Omdöme: Riktigt kul och lite annorlunda whiskey med schysst kryddighet, kombinerat med marsipan, honung, mogna päron och halm – toppat med en ytterst lätt slöja av rökighet.

 

3. Tullamore Dew, nr 524, 299 kr

 

Omdöme: Urtypiskt irländsk i tydlig stil, med fokus på  frukt i form av päron och aprikos. Här finns också  en blommig doft av viol och lavendel, toppat med lite vanilj från faten.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt whiskyglas

 

4. Tullamore Dew 12 Years, nr 505, 389 kr

 

Omdöme: En till Tullamore? Japp, den här lite mer lagrade varianten bjuder på en helt annan, betydligt större, dryckesupplevelse. Mjuk, rund och generös, med gott om päron, gula äpplen, vanilj, citruszest och balanserad fatkrydda.


 

5. Jameson, nr 498, 298 kr

 

Omdöme: Så klart   - den största och mest kända av de alla måste givetvis få  en plats på  listan. Fruktig och fräsch med gott om päron, honung, torkade apelsinskal och vanilj.  Är värd mer  än att bara drickas i Irish Coffee.

LÄS OCKSÅ: Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten

 

6. Teeling Rum Cask, nr 463, 339 kr

 

Omdöme: Ett destilleri som experimenterar mycket, och som inte alltid är klassiskt irländskt i stilen. Däremot alltid intressant, som här i form av en romfatslagrad variant med gott om arrak, muscovado, vanilj och apelsinzest.

LÄS OCKSÅ: Så ska du servera din whiskey - is eller inte?

 

7. Teeling Single Malt, nr 84271, 499 kr, (beställningssortimentet)

 

Omdöme: Träig känsla i doften, tillsammans med honungsmelon, citrus och lite vanilj. I smaken päron, nektarin och vanilj, vilket följs upp i eftersmaken av rivig krydda, eukalyptus, choklad och fudge. Klart värd ansträngningen att beställa.

Aktuellt just nu