Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Här är årets svenska whiskynyhet – glöggwhisky

Whiskyn har slutlagrats på fat mättade med vinglögg.

Foto: Mackmyra

1 av 2

Glögg och whisky – bra kombo när det börjar bli kallt?

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 2

Sommaren är över och termometern kryper allt snabbare ner mot minusgrader.

Då passar svenska Mackmyra på att presentera sin nya whisky – som lagrats på glöggvinsfat.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Glögg och whisky låter som en udda kombination, och Mackmyra säger själva att de förmodligen är det enda destilleriet i världen som vågat sig på idén att kombinera de två. Resultatet är, enligt whiskyproducenten själv, en whisky med varm och kryddig karaktär med kryddig och fruktig doft. Smaken beskrivs med ord som fruktig, kryddig och ekig. 

Whisky får den största delen av sin smak och all sin färg från lagringen, som i regel sker på fat. Mackmyras nya whisky har dels lagrats på fat som tidigare lagrat sherry, vilket är vanligt, men dels också på fat mättade med vinglögg. Det är vad som ska ge whiskyn den speciella glögg-finishen.

LÄS OCKSÅ: Här är årets glögg-smak från Blossa

Finns på Systembolaget från oktober

– Glöggvin har en så unik och tydlig karaktär att en ytterst liten del behöver slutlagras på dessa fat för att ge den där extra glöden till whiskyn, förklarar Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra, i ett pressmeddelande.

Whiskyn har en alkoholhalt på 46,1 procent och kommer att finnas på Systembolaget från den 19 oktober. Vi vet att både glögg och whisky är populära i vårt avlånga land – men nu återstår det alltså att se om kombinationen av de två blir lika lyckad.

LÄS OCKSÅ: Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten