Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Dryck>Sprit>Whisky

Publicerad 7 maj 2018 13:57

Forskare: drick din whisky med vatten

Vatten – en viktig komponent när man dricker whisky.

Vatten – en viktig komponent när man dricker whisky.

1/2

Foto: Adobe stock

Whisky smakar allra bäst utspädd...

Whisky smakar allra bäst utspädd...

2/2

Foto: Adobe stock

Ett ständigt dilemma för whisky-drickare:

Ska man späda ut med vatten – eller inte?

Nu har svaret – i alla fall delvis – kommit från svenska forskare. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt whiskyglas

Engelska tidningen The Independent citerar en studie publicerad i vetenskapstidskriften Nature, där forskare på Linnéuniversitetet gått till botten med hur whisky påverkas av att spädas ut. Den ger konnässörer som späder ut sin whisky lite vatten (!) på sin kvarn...

Den avgörande smakfaktorn har visat sig vara en särskild molekyl i whisky – guajakol, en kemisk förening som bidrar till att ge whisky en rökig smak. Forskarna använde sig av datasimulering för att analysera hur vatten, etanol och guaiacol reagerar om man ändrar mängden vatten i den blandningen.

LÄS OCKSÅ: Experten: 8 prisvärda whiskyflaskor

Forskarna kom fram till att när whiskyn späds ut till en alkoholhalt som är lägre än 45 procent  hittar man mer guajakol på ytan av drycken, vilket i sin tur förbättrar smaken. 

Whisky destilleras normalt till 72 procent alkohol, och späds sedan ut med vatten. Att sänka nivån till runt 40 procent, som de flesta whiskytillverkare, borde alltså vara en god idé, enligt forskarrönen. 

Vilken alkoholhalt ska man själv späda ut till, då? En smaksak, förstås. Läs här vad Allt om Vins expert rekommenderar.

LÄS OCKSÅ: Här är whiskyn som säljer bäst på Systembolaget