1 av 2: Experten Andreas Grube tipsar om de bästa glasen till whiskyn
Samspel, balans och harmoni är nyckelorden enligt experten.
2 av 2: Samspel, balans och harmoni är nyckelorden enligt experten. Foto: Adobe Stock

Experten: Så ska en riktigt bra whisky smaka

Alla gillar olika – så kan man egentligen slå fast hur en bra whisky ska smaka?

Tja, vi gjorde i alla fall ett försök och bad spritexperten Andreas Grube förklara vad som krävs av spritdrycken för att den ska få benämnas som riktigt god. 

Smaken är som baken och så vidare. Vissa gillar käftsmällar, andra smekningar. Att säga hur en bra whisky ska kännas i munnen är därför inte helt enkelt. Så klart.  

– Smaken är ju individuell och vissa gillar ju rökigt och tufft medan andra gillar blommigt och elegant, säger Allt om Vins spritexpert Andreas Grube. 

LÄS OCKSÅ: Whiskyn som sålde bäst på Systemet under 2018 

Samspel, balans och harmoni är nyckelorden

Men vi tänkte ändå försöka oss på att med hjälp av experten definiera vad som krävs för att en whisky ska kunna benämnas som just riktigt god. Och precis som med mycket annat som är av godo i livet, så handlar det om balans enligt Andreas Grube. 

– Den gemensamma nämnaren jag alltid söker efter, både vad gäller vin och sprit, är balans. Alla komponenter måste samspela och fungera harmoniskt tillsammans, så att inte röken sticker ut för hårt, alkoholen bränner för mycket i halsen, eller att de söta tonerna känns kladdiga, till exempel. Samspel, balans och harmoni är nyckelorden.

LÄS OCKSÅ: Så ska en whisky drickas enligt spritexperten 

Och som sagt, gillar du spretiga spritdrycker där någon komponent sticker i väg på egen hand, så ska du så klart dricka det. Men håller du med Allt om Vins spritexpert om att samspel och balans är nycklarna, så finns det finfina tips på sådan whisky här nedan. 

LÄS OCKSÅ: Skotsk whisky – 6 goda fynd enligt experten 

LÄS OCKSÅ: Irländsk whiskey – 6 prisvärda flaskor på Systemet

LÄS OCKSÅ: 8 prisvärda flaskor enligt experten (blandat) 

LÄS OCKSÅ: Lyxig whisky – 9 prisvärda flaskor enligt spritexperten 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!