Det här är bästa åldern för din whisky

En skotsk whisky av hög kvalitet når sin fulla potential efter ungefär 12 år.

Foto: ©razoomanetu - stock.adobe.com

En skotsk whisky av hög kvalitet når sin fulla potential efter ungefär 12 år.

Att en whisky behöver några år på sig för att bli riktigt god är välkänt. 

Men vad är den bästa lagringstiden, och kan en whisky bli för gammal? 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

En whisky måste som bekant ha lagrats på fat i minst tre år för att förtjäna namnet. Annars rör det sig helt enkelt inte om whisky, tekniskt eller juridiskt. I spritsammanhang avses förstås med lagring den tidsperiod som drycken tillbringar i tunnan. Efter att whiskyn buteljeras upphör den så att säga att åldras, till skillnad från vin som ju lagras i flaskan.

LÄS OCKSÅ: Skotsk whisky – 6 goda fynd enligt experten

I kontrast till exempelvis Bourbon lagras skotsk whisky i redan använda tunnor. Därför behöver den de extra åren på sig för att till fullo absorbera smakerna från träet. Vad gäller skotsk whisky av högre kvalitet är den hyfsat vedertagna uppfattningen att drycken når sin fulla potential någon gång mellan 12 och 25 år. 

Men innebär det att whisky som är ännu äldre än så är odrickbar? Det beror naturligtvis på vem man frågar. Spritexperten Kara Newman menar i en artikel i ansedda Wine Enthusiast att så är fallet. 

Eksmaken tar över 

Tanken här är att whisky som har passerat 20-årsstrecket med god marginal övermannas av ektoner och därmed förlorar sin karaktär. Att dricka en 50-årig skotsk whisky är enligt Kara Newman en meningslös övning sett till smak, även om upplevelsen så klart kan ha andra värden. 

LÄS OCKSÅ: Whiskyglas - så väljer du rätt glas till din whisky

Kara Newmans text har avfärdats som alltför kategorisk av en del whiskykännare. Och vad man tycker smakar gott är ju som bekant upp till var och en.

Men uppfattningen att en whisky per definition smakar bättre ju äldre den är kanske mår bra av att utmanas? 

 

Källa: winemag.com, smithsonianmag.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer