Bourbon - 7 prisvärda whiskey-flaskor enligt experten

Sugen på bourbon – den amerikanska whiskeyn med sina typiska toner av vanilj, kokos, knäck och nötter?

Varsågod, här tipsar Allt om Vins spritexpert Andreas Grube om 7 bra köp i Systembolagets fasta sortiment.

Andreas Grube

1. Jim Beam Bourbon, nr 503, 249 kr

 

Omdöme: Enkel och rättfram, men också en bourbon som är ett tydligt exempel på stilen. Doft- och smakfokus ligger på mörk choklad, vanilj, apelsinzest och lätt rostade pekannötter.

LÄS OCKSÅ: Vad skiljer whisky från bourbon? Lär dig mer spritdrycken!

 

2. Bulleit Bourbon, nr 570, 325 kr

 

Omdöme: En av mina absolute bourbonfavoriter på bolaget – dessutom till riktigt fyndpris. Bjuder på smörkola, karamell, torkad apelsin och plommon. Mjuk och silkig med både sötma och eldig krydda.

 

3. Woodford Reserve, nr 10104, 399 kr

 

Omdöme: En snyggt avrundad och komplex bourbon där de kolade ekfaten känns tydligt i både doft och smak, tillsammans med torkad tropisk frukt, rostade nötter och torkade apelsinskal.

LÄS OCKSÅ: Whiskyglas - välj rätt glas till din whisky eller bourbon

 

4. Maker's Mark, nr 558, 399 kr

 

Omdöme: En riktigt klassiker, och det välförtjänt tycker jag. Det här är klassisk bourbon formulär 1A: torkad frukt, knäck, vanilj och krydda från hyfsat hårt brända ekfat.

 

5. Bulleit Rye, nr 495, 359 kr

 

Omdöme: I ärlighetens namn ingen bourbon (en bourbon måste enligt lag vara gjord på minst 51 procent majs, medan en Rye istället är gjord på minst 51 procent råg), men den är så bra att den ändå är värd att tipsas om här. Majoriteten råg ger en fin torr kryddighet och struktur till whiskeyn. Supergott.

LÄS OCKSÅ: Alkoholfri öl - utbudet har aldrig varit bättre

 

6. Colorado Straight Bourbon, nr 460, 429 kr

 

Omdöme: Riktigt härlig och fyllig i stilen, med gott om knäck, hasselnötter, vanilj, mogen apelsin och en bränd överton från de kolade faten.

 

7. Michter's US*1 Kentucky Straight Bourbon, nr 99903, 599 kr

 

Omdöme: Stöddig och kraftig bourbon med några års extra lagring på nacken. Tät och rivig i smaken, med nyanser bränt socker, rostade nötter, vaniljfudge och torkad frukt. Värd sitt pris.

LÄS OCKSÅ: Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten