Foto: 266693875

Amerikansk whiskey: 3 goda bourbon enligt experten

Bourbon är en amerikansk typ av whiskey som är oerhört populär.

Här tipsar Allt om Vins spritexpert Andreas Grube om några bra flaskor i Systembolagets fasta sortiment.

Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon, nr 587, 579 kr

En riktig stänkare som absolut är värd sin peng, trots att den ligger i det dyrare segmentet. Termen ”straight bourbon” betyder bland annat att den lagrats minst två år på nya fat, vilket märks i den tydliga kryddigheten med stänk av kanel och lite brasa. Kraftig och finessrik på en och samma gång.

LÄS MER: Lär dig mer om whisky i expertens snabbguide  

LÄS MER: Lär dig mer om amerikansk whiskey och vad bourbon är 

Evan Williams Bourbon Bottled-In-Bond, nr 414, 389 kr

Bottled-In-Bond var en term som dök upp under slutet av 1800-talet när man i USA försökte reglera kvaliteten på bourbon. Termen innebär bland annat att spriten ska vara lagrad minst fyra år och att den buteljeras på 50%. Summa summarum en kraftig bourbon med torkad tropisk frukt, vanilj, kanel och gräddig vaniljkola i doft och smak.

Buffalo Trace, nr 595, 389 kr

Ruggigt bra bourbon för den här prislappen. Ganska rustik och lite kaxig i stilen, med doft och smak av vaniljkola, knäck, marshmallows och kokos. Dessutom en skönt bränd kryddig ton från faten, och en lång finish med lite oljig känsla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!