8 prisvärda whisky-favoriter enligt experten

Experten Andreas Grube tipsar om hur du dricker whisky på bästa sätt

I dag den 27:e mars är det internationella whisk(e)ydagen. 

Kanske firar du den med ett nytt whiskyinköp?

Här har vi plockat ut 8 prisvärda fynd – i olika prisklasser – som spritexperten Andreas Grube tidigare tipsat om.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

LÄS OCKSÅ: Fler whiskytips från olika länder hittar du på Allt om Vins whiskysida

J.P. Wiser’s Triple Barrel 10 Years Old, nr 422, 229 kr

Omdöme: Kanadensare som debuterade på hyllan i höstas. Mjuk och avrundad i både doft och smak, med toner av knäck, honung, mandel och en försiktig kryddighet. Riktigt bra för pengen.

Miltonduff 15 Years Old, nr 318, 399 kr

Omdöme: Klart mycket whisky för pengen här. Torkad tropisk frukt, apelsin, lätt jordighet, vaniljtoner och lite cashewnötter i doft och smak. Lång, robust och stadig.

 

Super Nikka, nr 455, 499 kr

Omdöme: Att Japan är en världsnation vad gäller whisky vet vi ju redan, och här är ytterligare ett bevis på det. Välbalanserad och finessrik whisky med vaniljtoner, gott om cederträ, ljus choklad, gula äpplen och torkad aprikos.

Tomintoul Peaty Tang, nr 327, 299 kr 

Omdöme: Riktigt kul whisky i elegant stil med ytterst försiktig rökton, som bara ger lite krydda helt utan att dominera. Gott om gula äpplen, honung, vaniljkola och örter, toppat av en liten ton av tjära. Dessutom till löjligt bra prislapp.

 

Glen Moray Classic Peated Single Malt, nr 446, 299 kr

Omdöme: Speysidewhisky i ganska enkel stil, men ändå med gott om karaktär och klart bra för den förhållandevis låga prislappen. Tydligt rökig och med smaker av vanilj, marsipan och apelsinzest.

Teeling Rum Cask, nr 463, 339 kr

Omdöme: Ett destilleri som experimenterar mycket, och som inte alltid är klassiskt irländskt i stilen. Däremot alltid intressant, som här i form av en romfatslagrad variant med gott om arrak, muscovado, vanilj och apelsinzest.

 

Blanton's Gold Edition, nr 557, 619 kr

Omdöme: En bourbon av högsta klass. Den typiskt mjuka bourbontonen av vanilj, kokos, choklad, nötter och torkad frukt vägs upp snyggt av lite extra bett i alkoholen (51,5 procent) vilket ger en fullmatad och storslagen upplevelse. 

LÄS OCKSÅ: Whiskyglas – så väljer du rätt glas till din whisky 

Highland Park 18 Years, nr 437, 799 kr

Omdöme: En av mina personliga favoriter vad gäller just Highland Park. Snyggt balanserad rökighet tillsammans med torkad frukt, apelsinskal, kakao, några stänk honung och en ton av havssälta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!