Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Whisky - 6 spännande fakta om 'livets vatten'

Hur whisky smakar och ser ut vet de flesta. Men vilka whiskyregioner finns det och vad är egentligen rymdwhisky?
Här är sex saker du antagligen inte visste om whisky.

 

1. Whiskyvärlden brukar delas in i 5-7 regioner

Det finns över 30 länder där det tillverkas whisky, från Sverige till Indien. Men man brukar prata om de regioner där whisky klassiskt brukar produceras, och det är mellan fem och sju - beroende vem du frågar.

Skotsk, Irländsk, Kanadensisk, Kentucky (Bourbon) och Tennesse är de klassiska whiskystilarna. Utöver det ser i dag många Japansk och Nya Zeeländsk whisky som egna stilar, vilket ger sju huvudregioner.

Det är också de här regionerna som ligger bakom skillnaden i stavning mellan whisky och whiskey. Irländska och amerikanska whiskytillverkare brukar stava whiskey med e, medan resten av världen skriver utan e.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden på olika länders whisky – enkel snabbguide

 

2. Skottland är whiskytätast i världen

Whiskyns ursprung är omdebatterat, men Skottland brukar ändå kallas whiskyns hemland och det är inte utan anledning. Totalt finns mer än 20 miljoner fat whisky i Skottland med whisky på lagring - alltså fyra tunnor per person. En helt okej ranson om det skulle bli brist, alltså.

Det mesta dricks dock inte upp av skottarna själva, hela 34 flaskor whisky exporteras från landet – varje sekund. Det betalar sig, den skotska whiskyexporten är i genomsnitt värd 1600 kronor i sekunden.

 

3. Whisky kan vara värt flera miljoner

Fin whisky kan kosta på, men även för de riktigt exklusiva flaskorna på Systembolaget handlar det om priser på max ett par tusen kronor. De riktiga entusiasterna hittar dock alltid sätt att spendera mer pengar - så mycket som 10,5 miljoner kronor. Det betalade i april i år en person för två flaskor The Macallan 1926 på 70 cl vardera. Och det var ingen fin auktion som affären gjordes på - utan på Dubais flygplats.

Ett annat svårslaget rekord för dyr whisky sattes inte långt därifrån, på Dubai Skyview Bar. Där såldes det dyraste glaset med whisky någonsin, en 55 år gammal Macallan som gick för 53 400 kronor. Dyrgripen serverades med is från samma vatten som användes för att tillverka whiskyn.

 

4. Rymdwhisky – snart på en hylla nära dig?

Genom historien har whisky lagras på fat nere på jorden, så hur skulle smaken påverkas om faten lagras ute i rymden? Det är kanske inte något som de flesta whiskydrickare har funderat på, men den skotska whiskytillverkaren Ardbeg var nyfikna. Så nyfikna att de 2011 skickade upp en tunna till den Internationella rymdstationen.

Under tre år lagrades den ute i rymden innan den 2014 landade på jorden igen. En mängd tester gjordes innan det var dags för provsmakning, då rymdwhiskyn jämfördes med innehållet i en vanlig flaska.

"Det är helt nya och annorlunda smaker på rymdwhiskyn. Experimentet skulle kunna ge upphov till utvecklingen av nya sorters whisky, men eftersom skillnaden mot vanlig whisky är så stor måste fler analyser göras innan vi går vidare", skrev Ardbeg själva efter experimentet. Men det var alltså några år sedan, är det inte dags för rymdsprit på Systembolagets hyllor snart?

LÄS OCKSÅ: Ska man ha is eller vatten i whiskyn?
 

5.  Whisky blir inte gammalt - men var försiktig med solljus

Ingen sprit får kallas för whisky om den inte lagrats i minst tre år. Men den mesta whiskyn lagras betydligt längre än så. Det är bara lagringen på fat som räknas, eftersom det är här whiskyn får mycket av sin smak och all sin färg. Om en whisky 2008 buteljeras efter 10 år på fat är den lagringsmässigt inte 20 år gammal 2018.

När den hälls över på flaska slutar wiskyn i princip att ändra smak och färg och kan lagras hur länge som helst. Det finns dock ett par undantag. Om flaskan inte stängts ordentligt och luft sipprar in i flaskan kommer whiskyn att ändra smak till det sämre. Och om den står framme i solen kommer strålarna att få whiskyn att inte smaka lika gott. Men en ordentligt stängd flaska som förvaras stående i exempelvis en garderob kan hålla i hundratals år.

 

6. Whisky kan göras på alla sorters spannmål

Huvudingrediensen i whisky är någon form av spannmål, oftast korn, majs, råg eller vete. De har alla olika namn, till exempel benämns whiskey gjord på korn för maltwhisky medan det blir till bourbon om den i huvudsak är gjord på majs.

Det finns utrymme för kreativitet här, och whisky går att göra på allt från quinoa till bovete. Quinoawhisky har till exempel gjorts av det amerikanska destilleriet Corsair.

- Lagringsprocessen försvårar experimenterandet en hel del, man vill inte prova något nytt och sen efter fyra år upptäcka att det inte blev gott, förklarar Darek Bell, Corsairs ägare, för Esquire.

LÄS OCKSÅ: Whisky - lär dig mer om spriten i expertens snabbguide

Källor: Buisness Insider, The Whisky Lounge, Esquire