EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

4 saker du ska titta efter när du köper skotsk whisky

Den skotska whiskyn finns i fem olika sorter.

Foto: Adobe Stock

1 av 2

Beroende på i vilket fat whiskyn lagras kan den få olika karaktärer.

Foto: Adobe Stock

2 av 2

Skotsk whisky, även kallad scotch, är en populär dryck.

Om du är sugen på att bättra på dina whisky-kunskaper är det bra att börja med grunderna.

Allt om vin listar 4 saker som är bra att ha koll på när du ska köpa whisky.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Oavsett om du är en nybörjare på whiskyfronten eller gillat drycken i många år finns det alltid saker att lära sig. Det finns olika sorters whisky, men här tänkte vi gå igenom skotsk whisky, även kallad scotch.

Enligt brittisk lagstiftning ska en whisky uppfylla tre villkor för att få kallas skotsk whisky.

Whiskyn måste ha mognat på ekfat i minst tre år.

Lagringen ska ha skett på tullens lager i Skottland.

Alkoholhalten ska vara minst 40%

Med inspiration från Forbes whiskyexpert listar Allt om vin 4 saker du ska spana efter på den skotska whiskyflaskan när det är dags för nästa inhandling.

LÄS OCKSÅ: Whisky - lär dig mer om spriten i expertens snabbguide

1. Hur gammal är whiskyn?

För att få kallas whisky måste spriten lagras i minst tre år på ekfat. Men de flesta standardsorter lagras sex år eller längre. Lyxigare whisky lagras i tio år och uppåt. Om det inte finns någon årsbestämning på flaskan innebär det antagligen att whiskyn är tre till nio år gammal. Vissa kan hävda att man ska satsa på en whisky som är minst tio år gammal för att vara säker på att den är bra, men en ung whisky kan smaka lika bra som en gammal. Smaken är ju bekant som baken.

2. Vilken typ av whisky är det?

All whisky görs på tre ingredienser; spannmål, vatten och jäst. Det finns fem olika sorters skotsk whisky.

Single malt : Maltwhisky som ska komma från ett och samma destilleri. Om whiskyn i flaskan dessutom kommer från samma fat kallas den för Single cask.

Blended malt: Maltwhisky som kommer från två eller fler destillerier som blandats.

Single grain: Under skotsk whiskylag är whisky som inte är gjord på malt legalt definierad som grainwhisky. Vilket nästan alltid innebär att den är gjord på majs eller vete.

Blended grain: Whisky gjord på grain som producerats vid två eller fler destillerier.

Blended whisky: Whisky gjord på en blandning av malt- och grainwhisky från flera olika destillerier.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden på olika länders whisky – enkel snabbguide

3. Finns det någon information om lagringen?

En väldigt stor del av skotsk whisky lagras på fat som kommer från andra dryckesindustrier, och ibland finns det information på flaskan om whiskyns lagringsprocess.

”American oak” betyder nästan alltid att bourbon lagrats i fatet innan, vilket brukar betyda en lättare, krämigare karaktär. ”Sherry cask” innebär antagligen fruktigare och tannin-smaker. Andra fat som kan förekomma är port eller vin, de ger också fruktigare smaker. 

Det finns även något som heter ”First fill” som inte betyder, trots namnet, att fatet fylls för första gången. Men, det är däremot första gången fatet används till whisky. Ett first fill rödvins- eller sherryfat till exempel kan ha använts många gånger innan. Bourbonfat däremot har endast använts en gång innan eftersom bourbon enligt lag måste lagras på fat av nyek.

LÄS OCKSÅ: Lär dig tyda etiketten på whiskyflaskan

4. Vad är alkoholprocenten?

Om alkoholprocenten ligger på 40-50% innebär det att vatten tillsätts innan whiskyn hälls i flaskor. 51%+ betyder ofta att whiskyn är ”cask strength”, vilket innebär att whiskyn hälls i flaskor utan att vatten adderas.

Källa: Tjederswhisky.se , Wikipedia