Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Dryck>Sprit

Publicerad 23 mar 2018 08:55

Uppdaterad 23 mar 2018 09:59

Whisky - lär dig mer om spriten i expertens snabbguide

Whisky eller whiskey kan stavas på olika sätt - vilket mest är av geografisk betydelse.

Whisky eller whiskey kan stavas på olika sätt - vilket mest är av geografisk betydelse.

1/2

Foto: Fotolia

Bourbon måste vara gjord på minst 51 procent majs.

Bourbon måste vara gjord på minst 51 procent majs.

2/2

Skottland, Irland, Japan, USA eller Kanada. 

Det är skillnad på whisky och whiskey – beroende på vilket land och område den kommer ifrån kan den variera från lätt och blommig till mörk och tjära-rökig. 

Allt om Vins Andreas Grube ger dig en snabbguide. 

Whiskyvärlden vimlar av varianter och stilar – och stavningar. Somliga stavar whisky, andra whiskey. Inte lätt att hänga med i svängarna… Men här har du en övergripande och snabb crash course in i den magiska whiskyvärlden.

Vad är whisky?

Om vi börjar med själva produkten, vad är egentligen whisky? Jo, lite förenklat handlar det om sprit gjord på någon form av spannmål – malt, korn, vete, majs, ris eller liknande. Görs whiskyn på enbart korn, vilket är vanligast, kallas den för maltwhisky, och om man gör den på andra spannmål benämns den i stället med paraplybegreppet grainwhisky. 

LÄS OCKSÅ: Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten

Du har säkert också sett att spriten ibland stavas whisky och ibland whiskey, vad är grejen med det? Tja, det är samma produkt, och en enkel minnesregel (som givetvis har undantag) är: Skottland, Kanada och Japan stavar whisky, medan Irland och USA i stället stavar whiskey.

Blended whisky från Skottland

Skottland räknas definitivt som någon slags hjärta i whiskyvärlden, och här görs sprit i alla möjliga stilar, från Islays rökbomber till fruktigt blommig nektar från bland annat Speyside. Skottarna gör både malt- och grainwhisky, plus en blandvariant som då kort och gott benämns blended (se faktaruta). 

I Skottland destillerar man spriten två gånger i de klassiska kopparpannor som kallas pot stills, och man eldar med torv för att torka det mältade kornet – därav den så typiska rökigheten i många skotska whiskys. 

LÄS OCKSÅ: Irländsk whiskey - 7 prisvärda flaskor enligt experten 

Whiskey från Irland och bourbon från USA

Den irländska whiskeyn känns i stället oftast igen på en betydligt lättare, blommigare, fruktigare och sötare smakprofil, vilket dels beror på att man destillerar spriten tre gånger istället för två, dels att man inte torvröker kornet.

USA är kända för sin bourbon, och för att få kallas bourbon måste spriten vara gjord på minst 51 procent majs. Majsbasen ger en tydligt söt smakprofil, vilket förstärks av lagring på rostade amerikanska fat som bidrar med stiltypiska vanilj-, kokos-, och knäcktoner.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt whiskyglas

Jänkarna jobbar också med både råg och vete, och om whiskeyn är gjord på minst 51 procent råg kallas den Rye Whiskey, medan den om den är gjord på minst 51 procent vete kallas Wheat Whskey.

Jack Daniels och Tennesse whiskey

Ibland kan det även stå Tennesse Whiskey på flaskan (till exempel Jack Daniels), och då betyder det att det i grunden är en bourbon, men att spriten filtrerats genom ett träkolsfilter innan destillering, vilket ger ytterligare en nyans av sötma.

Även i Japan gör man lysande whisky – Japan är faktiskt ett av mina absoluta favoritländer vad gäller whisky nuförtiden – och framställningsprocesserna här är i mångt och mycket kopierade från skottarna. Samtidigt har japanerna ofta en väldigt egen identitet, som närmast kan beskrivas som en avrundad körsbärsblommighet. 

LÄS OCKSÅ: Bourbon - 7 prisvärda flaskor enligt experten