Whisky - 8 prisvärda flaskor enligt experten

Whisky finns ju i alla smak- och prisklasser, och även om det ofta kan bli ganska dyrt finns det gott om fynd i en plånboksvänligare prisklass.

Här bjuder Allt om Vins expert Andreas Grube på 8 bra val - alla under 350 kronor.

1. Clontarf Classic Blend, Irland, nr 492, 255 kronor

 

Expertens omdöme: Irländsk blend i mjukt smeksam stil, med gott om honung, vanilj och smörkola i doft och smak. Välbalanserad och schysst i all sin enkelhet.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt whiskyglas

 

2. Speyburn Bradan Orach, Storbritannien, nr 20482, 289 kronor

 

 

Expertens omdöme: Instegswhiskyn från destilleriet som utsågs till Distillery of The Year av branschtidningen Whisky Magazine förra året. Doft och smak av gula äpplen, päron, citruszest och halm. Bra krydda i eftersmaken.

 

LÄS OCKSÅ: Lyxig whisky – 9 prisvärda flaskor

 

 

3. Tullamore Dew, Irland, nr 524, 299 kronor

 

Expertens omdöme: Tydlig ambassadör för den irländska whiskystilen: lätt, ren och blommig, helt utan rökighet och med nyanser av päron, vaniljkola och lite viol.

LÄS OCKSÅ: Is eller inte? Så ska du servera din whisky enligt experten

 

4. The Ileach Single Malt, Storbritannien (Skottland Islay) nr 515, 312 kronor

Expertens omdöme: Enkel, men med det för Islay så typiska kännetecknet: rökighet. Dov och tät med gott om tjära, fattoner och havssalt, men också fräscha nyanser av färska äpplen och päron.

 

5. Bulleit Bourbon, USA, nr 570, 349 kronor

 

Expertens omdöme: Riktigt fin bourbon med både den för stilen så typiska mjukheten och smörkolatonerna, men också med schysst krydda och nyanser av brända nötter. Verkligen ett fynd.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om whisky i expertens enkla whiskyguide

 

6. Singleton Tailfire, Storbritannien (Skottland) nr 420, 339 kronor

 

Expertens omdöme: Lättgillad skotte i väldigt fruktig, blommig och fräsch stil. Bjuder på gott om äpple, aprikos, choklad och vanilj.

 

7. Teeling Rum Cask, Irland, nr 463, 339 kronor

Expertens omdöme: Kul irländskt destilleri, här i form av en romfatslagrad blended whiskey som bjuder på mogna päron, söt vanilj, arrak och torkade apelsinskal. Den lite högre alkoholen (46%) balanserar upp anrättningen med fin kryddighet.

LÄS OCKSÅ: Whiskyn som sålde bäst på Systembolaget 2017

 

8. Old Pulteney 12 Years, Storbritannien (Skottland), nr 10465, 349 kronor

 

Expertens omdöme: Elegant och stilig med välbalanserad fatkrydda och smaker av torkad aprikos, vanilj och fräscha citrustoner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!