Vodka är framför allt känd som en vanligtvis färglös och ren spritdryck. Men den är något mer komplex än så.
1 av 2: Vodka är framför allt känd som en vanligtvis färglös och ren spritdryck. Men den är något mer komplex än så. Foto: Fotolia
Absolut Vodka och Smirnoff är världens kanske två mest kända vodka-märken.
2 av 2: Absolut Vodka och Smirnoff är världens kanske två mest kända vodka-märken.

Lär dig om vodka – mer än bara Absolut och Smirnoff

Vodka inte bara en av världens största spritsorter på den internationella marknaden. 

Det är på många sätt en komplex dryck som med trenden premiumvodka också blivit mer elegant. 

Allt om Vin lär dig om sädesspriten som är så mycket mer än bara drinkar, Absolut och Smirnoff. 

Säg vodka och de allra flesta får associationer till Ryssland och färglös sprit som det går att blanda populära drinkar på. Det är visserligen en generaliserande bild av spritsorten, samtidigt inte osann. 

Men i ärlighetens namn har nog samma personer också en bild av ren vodka som smaklös, onyanserad och billig. Med andra ord - en dryck att berusa sig med. Det är däremot en missvisande bild. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

Vodka är mer än grundbas i drinkar

För vodkan är på många sätt en komplex dryck som tydligt visar balansgången mellan renhet och arom från råvaran. Trots att vodka kan innehålla så lite som 30 milligram smak- och doftämnen per liter, kan den faktiskt ha en tydlig smak av råvaran. 

– Glöm att vodka är smaklös drinkbas. Den hetaste och roligaste vodkatrenden i dag är premiumvodka. Seriös och förfinad sprit med elegans som utan problem kan drickas på egen hand, säger Allt om Vins expert Andreas Grube. 

Snabbfakta om vodka

Vad är vodka? En vanligtvis färglös och ren destillerad sädessprit. 

Vad tillverkar man vodka av ? Råvarorna är främst säd (som korn, råg och vete) och rotfrukter som potatis. Numera är även melass och druvor tillåtna som basråvara. 

Hur många procent alkohol innehåller vodka? För att få kallas vodka krävs att volymprocenten är minst 37,5 %.

Kända varumärken? Absolut Vodka, Smirnoff, Explorer, Zubrowka och Koskenkorva för att nämna några.

Vilka kända drinkar finns med vodka som bas? Cosmopolitan, Bloody Mary, Vodka Martini, Screwdriver och White Russian är några klassiker. 

Hur länge håller öppnad och oöppnad vodka? Med undantag för vissa grädd- och ägglikörer, har sprit nästan obegränsad hållbarhet. Vodka håller länge även efter att flaskorna öppnats, dock med reservation för att smaken bleknar med tiden, framför allt om bara ett mindre innehåll finns kvar i flaskan.

 Källa: Systembolaget

Mer än bara Absolut Vodka och Smirnoff

Den moderna vodkaindustrin är en verksamhet  i ständig rörelse, som skapar flera nya spännande varumärken varje år. Och inget ont om giganterna på marknaden, som Absolut Vodka och Smirnoff, men det finns mer att upptäcka för den som är nyfiken. 

– Även om de stora märkena har sina egna premium-varianter så är det de mindre vodka-destillerierna man verkligen ska hålla utkik efter. Som till exempel svenska Purity, numera världens främsta vodka när det handlar om utmärkelser i internationella sprittävlingar, fortsätter Andreas Grube. 

Svenska Purity har fått fina utmärkelser i internationella sprittävlingar.

Tillverkas av potatis och säd

Oavsett vilken typ av vodka man gillar, och i vilket syfte man dricker den, så är spritdrycken en global försäljningssuccé. Sverige är inget undantag då just en vodka (Explorer) toppade senaste listan över mest sålda spriten på Systembolaget.

Men vad är då egentligen vodka för spritdryck? Ja, kortfattat kan man säga att det är sädessprit som framför allt tillverkas på säd (vete, råg, korn) och potatis.  

Potatis, som till exempel är vanligt i polsk vodka, är dock mer besvärligt och oekonomiskt sett ur ett tillverkarperspektiv. Av 100 kilo potatis blir det bara 10 liter sprit. Samma mängd säd ger nästan 30 liter sprit, och är dessutom enklare att lagra. 

Potatis är en relativt vanlig råvara i vodka. Framför allt i Polen. Foto: Fotolia

Kolonndestillation dominerar

Vodkan har sitt ursprung i nordöstra Europa, vilket egentligen inte är konstigt, då klimatet för vinodling alltid varit dåligt där. 

Grunden till vodkan lär ha lagts för närmare tusen år sedan, men den moderna vodkan härstammar från 1800-talet. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt whiskyglas

Det var när den så kallade kolonnapparaten uppfanns som produktionen av vodka tog fart, eftersom den (med hjälp av kontinuerlig destillation) förbättrade kvaliteten och förenklade produktionen.   

Kolonndestillation är än i dag den dominerande metoden vid tillverkning av vodka. Men den tidigare så kallade enkelpannan används fortfarande vid destillering, och har numera en exklusiv status. Resultatet blir ofta en rundare, mer fyllig och mjukare vodka. 

Förr i tiden filtrerades spriten genom bland annat bröd och tyg, men en viss Pjotr Smirnov (grundare av Smirnoff) utvecklade det hela genom att filtrera genom träkol. 

Populärt med flavoured vodka

Precis som brännvin, akvavit och olika snaps, så lagras sällan vodka på fat (även om det förekommer). Och det finns fler likheter dryckerna emellan, bland annat när det kommer till råvara och tillverkning. 

Vodka beskrivs däremot till skillnad mot nordiska brännvinet, ofta som okryddat. När den kryddas så ser dock kryddningen olika ut, eftersom örter eller bär lakas ur i en mängd sprit som sedan blandas med den riktiga vodkan. 

Världen över är det däremot populärt med så kallad flavoured vodka, syntetiskt smaksatta varianter som självklart har kopplingar till vodkans popularitet som drinksprit. En av föregångarna där är svenska Absolut Vodka - världens näst största vodkamärke.

 

Källa: Systembolaget, The Economist, The Spruce

(Artikeln publicerades första gången i mars 2018)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!