Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vodkaballongerna har snabbt blivit populära bland festande ungdomar i Storbritannien.
Vodkaballongerna har snabbt blivit populära bland festande ungdomar i Storbritannien.
Vodkaballongerna har snabbt blivit populära bland festande ungdomar i Storbritannien.
Vodkaballongerna har snabbt blivit populära bland festande ungdomar i Storbritannien. Foto: ©deagreez - stock.adobe.com

Kritiserad vodkaballong ny trend bland ungdomar

En ny trend har dykt upp på den brittiska klubbscenen. 

För priset av en starköl andas unga in vodkaångor från ballonger som säljs på plats. 

Alkoholen går in i blodomloppet omedelbart och leder till kraftig berusning.

Nu varnar experter för att metoden kan vara livsfarlig.

Det amerikanska företaget Vapshots affärsidé Alcohol MIST har gjort succé bland festsugna ungdomar i Storbritannien, skriver thedrinksbusiness.com. För knappt 60 kronor erbjuds besökare att inhalera vodkaångor från särskilda ballonger som säljs direkt på klubbarna. 

Eftersom alkoholen kringgår kroppens naturliga metabolism och i stället tas upp direkt av blodomloppet är berusningseffekten omedelbar. Ruset ska enligt uppgift vara i ungefär 20 minuter.    

https://twitter.com/Vapshot/status/1111478085088493570

Lustgas förekommer i Sverige

Fenomenet beskrivs av brittiska medier som en uppgraderad variant av trenden med lustgasballonger, som skapade rubriker senast förra sommaren. Då rapporterades det flitigt om unga britter som ådrog sig permanenta neurologiska skador efter att ha konsumerat lustgas i berusningssyfte. 

Användning av lustgas i festsammanhang förekommer även i Sverige. Vintern 2018 varnades två krogar i Göteborg för att ha sålt ballonger med lustgas till besökare. Att andas in höga doser av den färglösa gasen kan orsaka syrebrist, medvetslöshet och hjärnskador. 

Hälsoexperter starkt kritiska 

Att i stället fylla lungorna med spritångor är på inga sätt mindre farligt, anser brittiska alkoholforskare och hälsoexperter, som varnar skarpt för den nya trenden med vodkaballonger. 

– Alkohol som dras in i lungorna går direkt ut i blodomloppet, så du kan bli väldigt berusad extremt fort. Det är förenat med alla tänkbara risker, till exempel alkoholförgiftning, säger Andrew Misell på välgörenhetsorganisationen Alcohol Change till The Sun. 

Företaget ställer sig oförstående till kritiken och menar att det helt saknas bevis för att det skulle vara skadligt för hälsan att inandas förångad vodka från ballonger. De beskriver själva sin produktidé som innovativ och hävdar tvärtom att det kan röra sig om ett säkrare sätt att konsumera alkohol än traditionellt drickande. 

Och Vapshot har lagen på sin sida, åtminstone än så länge. Substansen är inte narkotikaklassad och därför tillåten att sälja i Storbritannien. 

Frågan är om trenden med vodkaballonger kommer att sprida sig till andra länder?  

Källor: thedrinksbusiness.com, mirror.co.uk, thesun.co.uk