Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vodka - 6 prisvärda flaskor enligt experten

Smaklös sprit som bara ska användas som drinkbas? Glöm det!

Vodka har tagit klivet in i spritens finrum och är idag mer premium än någonsin.

Andreas Grube tipsar om sina sex vodkafavoriter på Systembolaget.

1. Stolichnaya Vodka, nr 95, 169 kr (50 cl)

Expertens omdöme: En riktigt klassiker – som fortfarande levererar! Bjuder både på fräsch citrus och en lätt aniston som jag gillar. Gör sig fint både på egen hand, gärna on the rocks, eller i drinkar.

 

2. Purity Vodka, nr 86519, 298 kronor (70 cl)

Expertens omdöme: Världens bästa vodka är svensk. Jo, faktiskt. Eslövbaserade Purity har tagit hem fler guldmedaljer i internationella tävlingar än något annat destilleri, och slår faktiskt de flesta på fingrarna smakmässigt. Det här är en mjuk och avrundad vodka med lätt oljig karaktär och tydliga smaker av citrus, färska örter och en lätt mineralitet. Dricks utan problem på egen hand.

 

3. Nordmarkens Vodka, nr 31098, 233 kr (50 cl)

Expertens omdöme: Årjängproducerad vodka som finns att köpa i butik i närområdet, men som kan beställas till övriga landet. Krispig och lätt vodka med fin fräschör.

 

4. Good ol' Sailor Vodka, nr 199, 202 kr (70 cl)

Expertens omdöme: Enkel men schysst allroundvodka med tydlig doft och smak av citronzest och en örtigt gräsig ton som drar mot krasse.

 

5. Spirit of Hven Organic Vodka, nr 86021, 225 kr (50 cl)

Expertens omdöme: Ännu ett exempel på riktigt bra svensk vodka i mindre skala. Det jag framför allt gillar med den här är den oljiga munkänslan kombinerat med en tydlig svartpepparton. Gör sig mycket bra i en Martini.

 

6. Belvedere Vodka, nr 87335, 490 kr (70 cl)

Expertens omdöme: Kanske inte billigast i klassen, men en klar favorit för mig. Gott om anis, rågbröd, vanilj och mineralitet i både doft och smak. Riktigt smarrig.