Soju, den mest druckna spritsorten i världen.
1 av 2: Soju, den mest druckna spritsorten i världen. Foto: Fotolia
De flesta har nog koll på Charlotte Kalla och att det är vinter-OS i Sydkorera just nu. Men soju är det inte lika många som vet vad det är.
2 av 2: De flesta har nog koll på Charlotte Kalla och att det är vinter-OS i Sydkorera just nu. Men soju är det inte lika många som vet vad det är. Foto: SVEN LINDWALL

Världens mest sålda spritsort – en riktig doldis

Sydkorea är inte bara trendig mat, “Gangnam Style,” och vinter-OS. 

Härifrån kommer också en av världens största spritsorter - nämligen soju.  

I Sverige är den dock fortfarande en doldis. 

Man skulle kanske ha gissat på vodka, whisky eller gin. Men Koreas populäraste risbrännvin och den mest sålda spritsorten i världen heter alltså soju. 

Det är en luktlös och genomskinlig dryck som smakar ungefär som sötad vodka. Dock är alkoholhalten lite lägre en ryssarnas favorit och brukar oftast ligga någonstans runt 20 procent. 

LÄS OCKSÅ: Tequilan riskerar snart att ta slut världen över 

Dricks oftast med tilltugg

Vanligtvis dricker man soju i ett shotglas och nästan alltid tillsammans med en bit mat. I Korea serverar man också ofta alkohol tillsammans med något slags snacks eller smårätter som kallas för ”Anju”. Det kan till exempel vara friterad kyckling eller bläckfisk, frukt eller nötter, skriver The Spruce.  

Men det finns även andra sätt att avnjuta drycken på. Bland annat som bas i vissa typer av cocktails eller i lite mer ovanliga kombinationer, som soju och öl – vilket ger drycker somaek. 

Vill man i stället få i sig lite vitaminer och blanda till sig en mer somrig dryck kan man mixa sin soju med frukt och få en läskande slush-drink. 

LÄS MER: Spriten som sålde bäst på Systembolaget 2017 

Soju på ris och sötpotatis

Traditionell sett gör man soju på ris. Men under Japans ockupation av Korea 1910 användes det mesta av riset till den japanska armén. 

Så utan ris fick koreanerna tillverka sin soju med andra ingredienser, bland annat med tapioka eller sötpotatis. Och på ett sätt var det tur att koreanerna blev tvungna att gnugga geniknölarna lite extra och testa på lite andra ingredienser, för mellan 1960-talet och fram till 90-talet var det förbjudet att tillverka soju på de små kornen, återigen på grund av risbrist. 

Trots att det inte råder någon brist på ris i dag så byter många stora producenter ändå ut riset delvis eller helt mot andra stärkelser, som potatis, sötpotatis eller vete. Dock finns även traditionell soju-tillverkning med ris kvar på sina håll, enligt Wine Spectator.  

 

Källor: Wine Spectator, The Guardian, The spirits business

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!