Spritiga julklappar – whisky, cognac & rom

Kluckande julklappar är väldigt uppskattat bland dem som gillar lite starkare drycker.

Här tipsar Allt om Vins expert Andreas Grube om sprit i form av whisky, cognac och rom att ge bort.

1. Plantation Experience, nr 11426, 449 kr (6 x 100 ml)


Omdöme: En kul och intressant studie i rom om sex småflaskor med både olika ursprung och stilar – från enkel ljus rom till vällagrad mörk single vintage. Kul och gott sätt att dyka på djupet i den mångfacetterade romvärlden. Dessutom klart prisvärt.


2. The Glenlivet Tasting Experience, nr 416, 438 (3 x 200 ml)


Omdöme: Den här typen av boxar är alltid kul, och just den här lådan innehåller tre finfina whiskys med olika ålder – 12, 15 och 18 år. Bra introduktion till både destilleriet i sig och det klassiska Speysideområdet i allmänhet.


3. Jura Island Tasting Collection, nr 494, 388 kr (3 x 200 ml)


Omdöme: Trendiga Jura har en klart egen smakprofil, vilket ges prov på här. 10-åriga Origin är ett perfekt insteg, 16-åriga Duirach's Own kryddig och tät, och Jura Prophecy snyggt rökig och maffig med lång finish.


4. Dobbé Christmas XO, nr 10728, 399 kr


Omdöme: Vällagrad cognac med tydligt juliga förtecken. Doft och smak av nötter, honung, choklad, vanilj, torkad frukt och fatig krydda. Perfekt att kork upp framför brasan när julfriden sänker sig.


5. Highland Park 18 Years, nr 437, 799 kr


Omdöme: En av mina absoluta favoriter i Highland Parks portfölj. Komplex, smakrik och nyanserat elegant på en och samma gång, med smaker av kanel, anis, mandel och honung, toppat med fin sälta i avslutet.


6. Michter's US*1 Kentucky Straight Bourbon, nr 587, 569 kr


Omdöme: En bourbon med extra allt. Stor, maffig och vällagrad, med tät och rivig smak (alkoholhalten ligger på 45,7 procent) av rostade nötter, vaniljfudge, torkad exotisk frukt och bränt socker.


7. Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 Ans, nr 321, 399 kr


Omdöme: Armagnac är en sorgligt bortglömt ädel sprit med stor karaktär, som jag tycker att vi borde dricka mer av. Det här är en lysande variant, med doft och smak av torkad frukt, kanel, pomerans och lite rivig kryddighet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!