Spritguiden - lär dig mer olika spritsorter
Jack Daniels, Absolut vodka, Baileys och Bacardi är exempel på helt olika spritdrycker.
För sprit är som bekant en alkoholhaltig dryck som finns i en rad varianter, stilar och smaker.
Här får du i en snabbguide lära dig mer om sorter som whisky, rom, tequila, brandy, gin, ouzo, absint och likör.
Vad är sprit?
Mycket kortfattat och förenklat kan man säga att sprit vanligtvis är en alkoholhaltig dryck som tillverkas genom att en råvara jäser. Därefter sker en destillering (uppvärmning och separering) då alkohol och aromer koncentreras.
Vilken karaktär det blir på spriten beror på en rad aspekter. Det kan till exempel handla om destilleringsmetod, utspädning, smaksättning eller fatlagring.
Här är en enkel spritguide i bokstavsordning för dig som vill lära dig lite om mycket när det kommer till sprit:
Absint
Absint är en ofta alkoholstark sprit som kan uppträda i flera färger, även om en ljusgrön nyans är vanligast. Vanliga smakgivande ingredienser är bland annat malört, grön anis, stjärnanis, isop och fänkål. Den mytomspunna men populära drycken, som hade sin storhetstid i Frankrike runt år 1900, var under många år förbjuden i bland annat USA och flera europeiska länder. Den då omstridda substansen var tujon, som utvinns ur malört. Den sades göra folk galna och sjuka. I dag är absint åter tillåtet i de flesta länder och tillverkas bland annat i Tjeckien, Frankrike, Schweiz, USA och Sverige av många seriösa producenter.
Anissprit - Sambuca, Ouzo, Pastis och Raki
Den röda tråden för spriten som framför allt är populär kring medelhavet är kryddningen av anis, fänkål, lakritsrot eller stjärnanis. Traditionellt görs den av druvor (eller säd) som skördas, pressas och jäser.
Pastisen är från Frankrike och blev framför allt populär då absinten blev förbjuden år 1915. Man uteslöt helt enkelt malörten och sänkte på så vis alkoholhalten.
Sambucan i sin tur hör hemma i Italien och växte i popularitet under 1960-talet. I Italien är det vanligt att man serverar drycken till espresson. Ett par kaffebönor läggs i och så tänder man eld på spriten med hjälp av en tändare.
Ouzo är ursprungsskyddad av EU och mycket populär nationaldryck i Grekland, det enda landet där den får göras. Här dricker man ofta spriten till mat, smårätter i form av meze.
Raki hittar man framför allt om man tar sig lite mer österut, till Turkiet. Den är något alkoholstarkare och har en renare aniskaraktär än ouzon.
I alla dessa länder är det vanligt att anisspriten blandas med vatten. Och precis som med absinten gör oljeämnen i anis att färgen då kan bli både gulgrön och mjölkvit.
Arrak och arak
Arrak är en spritdryck som bland annat är vanlig som smaksättare till punsch och olika bakverk. Då handlar det om en alkoholhaltig dryck på bland annat ris eller melass, där den indonesiska benämningen är Batavia Arrak. I vissa delar av Mellanöstern och Sydost-Asien är arrak däremot en generell benämning på sprit i allmänhet.
Arak är ofta en benämning på aniskryddad sprit från länder öster om Medelhavet.
LÄS OCKSÅ: Experten: 6 saker du kanske inte visste om konjak
Brandy - som cognac (konjak) och armagnac
Brandy är sprit gjort på destillerat vin och som (oftast) lagras på fat. Den görs på flera platser i världen, och har därmed också olika karaktärer. En del sprit går under breda benämningen brandy, medan andra väldigt kända varianter av brandy har ursprungsbeteckning. Vanliga varianter av brandy är till exempel Cognac och Armagnac från Frankrike, Brandy de Jerez från Spanien och Pisco som är nationaldryck i både Chile och Peru.



Brännvin (kryddat) - som akvavit
Enkelt förklarat man säga att det vi i Sverige ofta benämner som brännvin, är kryddad sprit från i första hand Skandinavien (säd eller potatis är ofta råvaran). Brännvinet tillhör på flera sätt den nordiska festkulturen tillsammans med en rad maträtter (som sill, dillkokta kräftor och gravad lax). Vanliga kryddor är anis, dill, fänkål, kummin, johanneshört, malört och pomerans. Den grupp av kryddat brännvin som är störts är akvavit (livets vatten) där kummin och/eller dill måste ingå och dominera smaken. I Sverige är två klassiker O.P. Anderson och Skåne Akvavit. En dansk klassiker är till exempel Aalborg Jubilaeums Akvavit.
LÄS OCKSÅ: Världens mest sålda spritsort är en doldis
Calvados
Calvados är en spritdryck eller ett äppelbrännvin från departementet Calvados i franska Normandie. Drycken är ett destillat gjort på cider av framför allt äpplen, men även päron. Calvados är ursprungsskyddat i Frankrike och delas in i distrikten Calvados, Pays d'Auge och Domfrontais. Grundprincipen när man tillverkar spriten är att cidern får jäsa i upp till åtta veckor samt destilleras två gånger. Därefter ska den vila på ekfat i minst två år (tre år i Domfrontais).
Fruktbrännvin - sprit gjord på frukt
Förutom vanliga spritdrycker på druvor och äpplen finns flera spritdrycker tillverkade av andra frukter såsom plommon, körsbär och aprikos.
Detta är vanligt i till exempel franska Alsace, södra Tyskland, norra Italien och i Schweiz, Österrike och i Balkanländerna. På just Balkan är plommonspriten slivovica en berömd dryck.
Processen i allmänhet kan kortfattat sammanfatts med att till exempel stenfrukter krossas i tankar och jäser i ett par veckor innan destillering. I Tyskland kallas det till exempel för wasser.
Man kan också använda mjukare frukt och bär som jordgubbar och hallon som lakas ur i en blandning av vatten och sprit. Den behöver dock inte alltid jäsa innan destillering. I Tyskland går spriten under namnet geist.
Så kallad fruktsprit lagras sällan på ekfat, utan i stället i tankar av rostfritt stål eller glas.
Gin
Gin är en ofta torr spritdryck med tydlig karaktär av enbär. Över 120 kryddor får användas i gin, även om det är vanligast med 6-10 stycken, som till exempel korianderfrön, angelikarot, gurka och citrusskal. Dock måste enbär måste vara den dominerande kryddan.
Det finns flera sätt att tillverka gin på. Det billigaste sättet är att hälla essenser i brännvin, då kallas spriten bara för gin. Men för att få kallas "Distilled gin" krävs helt andra metoder då kryddorna lakas ur i sprit och destilleras med neutralt brännvin i kopparpannor. Vissa kryddor och frukter macererar i spriten, medan andra läggs i korgar inne i pannan och lakas ur med alkoholångorna.
Några kända varianter av destillerad gin är London Dry Gin, Old Tom och Plymouth.
Gin lagras mycket sällan på fat, vilket har gjort att den går relativt snabbt att tillverka och också blivit populär bland mindre producenter.
Ginets föregångare är Genever, en oljigare, mer aromatisk och mindre kryddig sprit. Genever är populär i framför allt produktionsländerna Frankrike, Belgien och Nederländerna och kan vara både fatlagrad, sötad och smaksatt.
LÄS OCKSÅ: Gin & tonic - så gör du drinken
Likör
Likör består i grunden av sprit, socker och aromämnen - naturliga eller syntetiska. Drycken har en mängd skepnader och kan smaka på helt olika sätt - gemensamt är att det är sött och måste bestå av minst 100 gram socker per liter. Likör kan både drickas som avec, som ingrediens i en drink eller som shots. Välkända smakvarianter är till exempel gräddlikör, kaffelikör, ägglikör, bärlikör, fruktlikör, örtlikör och kryddlikörer. Till dessa grupper hör i sprit-sammanhang inte helt okända sorter och varumärken som Limoncello, Baileys, Amarula Cream, Jägermeister, Curacao, Kahlúa, Cointreau och Amaretto.
Punsch
Punschen är egentligen en likör, men vi nämner den då den är att betrakta som en relativt svensk företeelse. Drycken har anor från 1700-talet och var omåttligt populär framför allt under 1800-talet. Även om intresset kring punschen minskat sedan dess är den än i dag klassisk i vissa sammanhang, som till ålagillet, ärtsoppa, vaniljglass och bland vissa studentsällskap. Typiskt för punschen är fortfarande smaken från arrak, även om den från början även smaksattes med socker, citronsaft och te.



Rom
Rom är världens vanligaste spritdryck och finns över hela världen, även om ursprunget är Västindien. Den tillverkas av melass eller av juice från sockerrör och finns i både ljus och mörk färg. Spriten har många ansikten då den ljusa helt klart är vanligast i drinkar medan den mörka och ofta fatlagrade fungerar som avec precis som en konjak eller en whisky.
Förutom att rom kan vara ljus eller mörk, så delar man dessutom in spriten i olika stilar döpta efter de gamla europeiska kolonisatörerna - det vill säga brittisk, fransk och spansk stil.
Några kända varumärken med rom är till exempel Bacardi, Captain Morgan, Havana Club, Appleton och Ron Zacapa.
LÄS OCKSÅ: Så enkelt gör du en riktig mojito på rom
Sprit på rester av vin - som grappa
När man pressar druvor under tillverkning av vin blir druvskal och stjälkar oftast över. Resterna kan då destilleras till sprit av olika karaktär beroende på ursprung, druva/druvor och om spriten fatlagras eller ej.
I Italien, och bara där, heter den här typen av sprit Grappa och ska vara minst 37,5 procent. I Spanien går spriten under namnet aguardiente de orujo, i Tyskland tresterband och i Frankrike marc.
Tequila och mezcal
Tequila är en mexikansk sprit som tillverkas av växten agave. När växten är 7-10 år gammal skördas den, huggs i bitar ock kokas eller rostas. Efter kokning blandas agavejuicen med vatten och får jäsa i stora tankar och därefter destilleras drycken. En del tequila består av 100 procent agave, andra sorter kan ha en mäsk som också består av sockerrör eller majs. Tequila kan vara både lagrad och olagrad. Men gemensamt för riktig tequila är att den får tillverkas i bara fem delstater - Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Nayarit och Tamaulipas.
LÄS OCKSÅ: Margarita - så gör du tequila-drinken
Du har säkert också hört talas om en viss larv som ibland kan hittas i spritflaskan och som från början var ett bevis på att drycken innehöll tillräcklig alkoholhalt (om halten var för låg skulle larven ruttna). Men här pratar vi inte om tequila utan om mezcal. En rustik och ofta rökig dryck som påminner om tequila, och som bland annat får sin smak då stammen på agave-växten rostas. Till skillnad från tequila tillverkas mezcal på flera håll i Mexiko.
Vodka
Vodka är vanligtvis en färglös och ren (okryddad) destillerad spritdryck som tillverkas av säd eller potatis. Numera är även melass och druvor tillåtna som basråvara. Drycken är populär över hela världen men har sitt ursprung i nordöstra Europa. För att få kallas vodka bör volymprocenten vara minst 37,5 procent.
Vodka är populär i drinkar som till exempel Cosmopolitan, Bloody Mary och White Russian, men kan också drickas som den är. Absolut, Smirnoff, Explorer, Zubrowka och Koskenkorva är några välkända varumärken.
LÄS OCKSÅ: Lär dig om vodka - mer än bara Absolut och Smirnoff
Whisky, whiskey och bourbon
Whisky är en hel värld i sig med flertalet stilar beroende på om den är skotsk, irländsk, japansk eller amerikansk till exempel. Kortfattat kan man säga att det är sprit gjort på spannmål - malt, korn, vete, majs, ris eller liknande - som sedan lagras på ekfat där färg och smak utvecklas. Varför spritsorten ibland stavs whisky och ibland whiskey har egentligen bara med geografi att göra. Det är samma produkt, men en enkel minnesregel med undantag är att Skottland, Kanada och Japan stavar whisky, medan Irland och USA i stället stavar whiskey.
Många undrar också över skillnaden på bourbon och annan whisky. Enkelt förklarat kan man säga att bourbon måste vara tillverkad av minst 51 procent majs.
Källor: Systembolaget, Wikipedia