De tre mest välkända romstilarna är den engelska, den spanska och den franska. Alla bjuder dem på olika smakupplevelser.
1 av 2: De tre mest välkända romstilarna är den engelska, den spanska och den franska. Alla bjuder dem på olika smakupplevelser. Foto: ©weyo - stock.adobe.com
Rom enligt den brittiska skolan lagras ofta på begagnade bourbon-fat.
2 av 2: Rom enligt den brittiska skolan lagras ofta på begagnade bourbon-fat. Foto: ©arsenypopel - stock.adobe.com

Romguide: Tre välkända stilar med utvalda tips

Rom finns i en mängd olika stilar och skepnader. Allt om Vins expert Andreas Grube berättar om de tre mest välkända stilarna och tipsar om några personliga favoriter. 

Kraftfull, mjuk eller fatkryddig? Rom kan verkligen skilja sig i smak beroende av bland annat tillverkningsprocess. Man brukar vanligen dela in rom i tre övergripande kategorier utifrån likheter i produktionsmetoder, plus historiska aspekter. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om rom - enkel och snabb guide 

Engelsk stil - rika smaker och gott om kraft 

Kännetecknas generellt av en mörk, bred och kryddig stil med rika smaker och gott om kraft. Görs på melass och destilleras vanligen i speciella kopparpannor som kallas pot still. Är ofta vällagrad och aromatisk i stilen. Kakao och mogen citrus brukar vara tydliga kännetecken, också ofta en hel del vanilj och kanske banan. Jamaica, Guyana, Bermuda, Barbados och Trinidad och Tobago är några av de länder som räknas in under den engelska stilen.

Bra exempel:

Caña de Emperador 16 Years, Guyana, nr 752, 599 kr 

Riktigt maffig och härlig med gott om både kakao, tobak, kanel och lite muscovadosocker. En höjdare klart värd sitt pris.

LÄS OCKSÅ: 7 prisvärda romtips enligt experten 

Spansk stil - tropisk frukt och arrakstoner 

Produceras också av melass, men är generellt aningen mjukare och lättare i stilen än den engelska rommen. Kan kännas igen på en tydlig arrakston och gott om tropisk fruktighet. Dominikanska Republiken, Guatemala, Kuba, Venezuela och Panama är några av de viktigaste länderna i den här kategorin. 

Bra exempel: 

Havana Club Añejo 7 años, Kuba, nr 322, 279 kr 

Här slår den tydliga arrakstonen till direkt, ackompanjerat av framför allt farinsocker och vanilj. Också en del fatkrydda och lite russin.

LÄS OCKSÅ: Matcha rätt - godaste tilltuggen till rom 

Fransk stil - lätt och örtig 

Här finns några olika produktionsmetoder, men det man kallar för ”Rhum Agricole” är vanligast. Görs framför allt på sockerrörsjuice och är vanligen en torrare och lättare typ av rom, med florala inslag och grön örtighet. Haiti, Martinique, Mauritius och Guadeloupe är viktiga länder.

Bra exempel:

Saint James XO, nr 82673, 499 kr (BS)

Torkad frukt, fin kryddighet, fatkänning, vanilj och aningen choklad. Rik och maffig, men också med fin fräschör och sagolik längd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!