Rom har sitt ursprung i Västindien men finns i dag över hela världen.
1 av 2: Rom har sitt ursprung i Västindien men finns i dag över hela världen. Foto: Adobe Stock
Rom kan drickas som den är, men är också en mycket vanlig bas i drinkar världen över.
2 av 2: Rom kan drickas som den är, men är också en mycket vanlig bas i drinkar världen över. Foto: Adobe Stock

Rom – lär dig mer om spriten i enkel nybörjarguide

Rom är världens vanligaste spritdryck. 

Kanske är det inte så konstigt då det är en mångsidig dryck som trivs lika bra på blöta strandfester som i finsalongerna.

Lär dig mer om både ljus och mörk rom i Allt om Vins snabba nybörjarguide. 

Att bara säga att man gillar rom är nästan som att säga att man tycker om mat – all typ av mat. Rom är en spritdryck med många ansikten.

– Till att börja med handlar det så klart om att välja om du vill ha en olagrad vit variant, eller en mer komplex, lagrad mörk, säger Allt om Vins expert Andreas Grube. 

Visst är det så. För din rom kan vara djup och nästintill snobbig i finsalongerna, men samtidigt uppträda som partyprisse på blötaste strandfesten. 

– Personligen använder jag den vita mest som drinkingrediens, medan jag mer än gärna njuter en vällagrad mörk rom som avec i stället för cognac (konjak) eller whisky. Den där kombinationen av dova fattoner, torkad frukt och krydda tillsammans med sötaktiga sirapstoner och choklad är emellanåt svårslagen, fortsätter Allt om Vins expert Andreas Grube.

Rom trivs både på strandpartyt och i de fina salongerna. Foto: Adobe Stock

LÄS OCKSÅ: Mörk rom – 7 prisvärda flaskor enligt experten

Melass och saft från sockerrör är råvarorna

Just spritdryckens mångsidighet har gjort den till världens vanligaste. Den har visserligen sitt ursprung i Västindien, men kan i dag tillverkas överallt i världen. Mycket på grund av att melass, som är en av råvarorna tillsammans med saft från sockerrör, inte är speciellt lagringskänslig. 

Det finns heller ingen appellationslag som begränsar, däremot måste basråvaran som sagt vara 100 procent sockerrör för att överhuvudtaget få kallas rom. 

Vad är Melass?

En sirapsliknande substans som utvinns från sockerrörssaft och egentligen är restprodukten vid rörsockerframställning.

Sockerrör. Foto: Adobe Stock

Så gör man rom

Då vet vi vilken råvara som är grunden för världens mest använda sprit. Men innan det går att njuta av drycken måste den som bekant tillverkas. 

Melassen innehåller som ni nog förstår mycket socker, som i sin tur går att jäsa till en alkoholhaltig brygd. Och mycket kortfattat kan man säga att brygden jäser från något dygn upp till flera veckor. Därefter sker destilleringen, och beroende på hur man vill ha slutresultatet så används både metoden med enkelpannor och kolonnpannor. 

LÄS OCKSÅ: Spritguiden – lär dig om olika spritsorter - snabbguide 

Flera metoder för lagring av rom

Därefter är det dags för lagring. Och när det kommer till mångfasetterade drycken rom så skiljer sig metoderna åt även här. 

Ibland lagras spriten i några månader, och många gånger får den ligga på fat (ofta bourbon eller konjak-fat) under flera år - framför allt när det handlar om mörkare rom.  

Ljusare rom som får en mildare smak kan också bara vila i rostfri ståltank. 

När lagringen väl är tillräcklig gör man ofta en avsmakning och bestämmer hur blandningen ska se ut. På så sätt får man ett stabil rom och liknande slutresultat varje år. 

Snabbfakta om rom

Var? Har sitt ursprung i Västindien. Är i dag en global företelse och kan tillverkas i hela världen. Men kända märken är bland annat kopplade till länder som Jamaica och Kuba. 

När? Växte fram i mitten av 1600-talet i just Västindien. 

Hur? Rom är en destillierad spritdryck som tillverkas av juice från sockerrör och av restprodukten melass. 

LÄS OCKSÅ: Mojito – enkelt recept på klassisk romdrink 

Åldern på ettiketten kan förvirra

Något bör också sägas om åldersangivelse när det kommer till rom, eftersom detta till exempel brukar vara populärt att prata om när det gäller annan sprit, som whisky. 

För rom saknas det nämligen internationella regler för åldersangivelse. Det är alltså inte alltid, som med whisky, den yngsta beståndsdelen i blandningen som anges i siffror på etiketten. Man kan med andra ord inte vara helt säker på hur gammalt innehållet i flaskan är (US Virgin Islands, Jamaica, Barbados och Guyana har dock en lagstiftning kring detta).

Brittisk, fransk och spansk stil

Det finns som sagt både ljus och mörk rom, men även svart och gyllene. Utöver färg brukar rom också delas in i olika stilar efter de europeiska kolonisatörerna, det vill säga spansk, fransk och brittisk stil – alla med olika egenskaper. 

För eftersom regleringen inte är speciellt påtaglig när det kommer till tillverkningen av spriten, så är den inte helt lätt att kategorisera. I stället kan till exempel lokala traditioner spela in. 

Exakt vad som skiljer brittisk, spansk och fransk rom åt är däremot inte helt lätt att förklara i korthet. Men enkelt sammanfattat kan man säga att den brittiska stilen ofta förekommer på Jamaica, Guyana och Barbados. Den har ofta tydliga toner av kakao, svarta bananer och citrusfrukter. Vanligtvis är den också lite torrare och har en mindre tydlig arrakston än den spanska.

Just den spanska mörka rommen har ofta en sötaktigare arrakston och mjuk kryddig fatton. Rom i spansk stil tillverkas främst på Kuba, men även Trinidad, Puerto Rico, Venezuela, Dominikanska republiken, Guatemala och Nicaragua producerar rommen.

Den franska stilen varierar så klart, men kännetecknas ofta av örtighet, och för att vara mer elegant än robust. 

Bacardi, Captain Morgan och Ron Zacapa är välkända producenter i rom-världen.

Bacardi och Captain Morgan är stora

Några kända märken och producenter är Bacardi, Captain Morgan, Havana Club, Ron Zacapa och Appleton. Beroende på om du gillar den mörka och och lite tyngre varianten, eller den ljusa drink-favoriten – finns det så klart en uppsjö av sorter att upptäcka.   

LÄS OCKSÅ: Cuba Libre – recept på rom- & cola-drink 

 

Källa: Systembolaget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!