elegant  glass of cognac and bottle in wooden case  background
elegant glass of cognac and bottle in wooden case background Foto: Denis Tabler / DENIS TABLER - STOCK.ADOBE.COM 33667111

Mörk rom – experten tipsar om dolda fynd

Rom är populärt och utbudet är gediget – men allt finns inte framme på hyllan i butiken.

Här tipsar Allt om Vins spritexpert Andreas Grube om 6 fynd som du enkelt hittar och beställer från beställningssortimentet – från budget till lyx (utan inbördes ordning).

1. Matusalem 7 Solera Blender, nr 541, 259 kr


Omdöme: Enkel i stilen och gör sig allra bäst som cocktailingrediens, men också schysst som vardagsrom på egen hand.


2. Brugal Añejo, nr 87437, 269 kr


Omdöme: Ett verkligt fynd i prisklassen. Smeksam och mjuk i stilen, men absolut inte vek. Här finns gott om både choklad, ekfatskrydda, vanilj, mörk sirap och torkad frukt.


3. Appleton Estate Rare Blend 12 Years, nr 517, 389 kr

Omdöme: Rom från Jamaica i rund, mjuk och fyllig stil. Gott om vanilj och torkad frukt i doften, toppat med bra kryddighet och fat i smaken. Ett fynd i prisklassen.


4. Arehucas Reserva Especial 12 Años, nr 86673, 499 kr


Omdöme: Faktiskt en rom producerad på Kanarieöarna, vilket ger en lite egen twist på det hela. Gott om vaniljtoner från de amerikanska ekfaten, mjuk och smakrik med avrundad eftersmak.


5. Zacapa Edicion Negra, nr 85302, 749 kr

Omdöme: Karaktärsfull och egen i stilen, och sticker ut lite från den vanligtvis mjuka Zacapastilen. Här ligger fatkaraktären i förgrunden, med gott om krydda och lite småbrända toner.


6. El Dorado Special Reserve 21 Years, nr 86741, 929 kr


Omdöme: Alltså, wow... Prisvinnande lyxrom med doft av choklad, russin och torkad frukt. Smaken bjuder på dadlar, nötter och en nyans av friterad banan. Evighteslång finish i klockren balans. Magiskt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!