Mörk rom – 7 prisvärda flaskor enligt experten

Mörk rom – med sin krydda, sötma, mustighet och varma rondör – gör sig snyggt både i drinkar och på egen hand som avec.

Här tipsar Allt om Vins spritexpert Andreas Grube om 7 bra köp som ger mycket njutning för pengen.

Med andra ord de mest prisvärda rom-flaskorna på Systembolaget (utan inbördes ordning).

1. Barceló Gran Añejo, nr 578, 260 kr


Omdöme: Enkel i stilen, men också god och trevlig för priset. Både lätt – med gott om blommor och tropisk frukt – och med bra ryggrad i form av torkad frukt, kanel, farinsocker och rostade nötter.


2. Matusalem Solera 7 Blender, nr 541, 275 kr


Omdöme: Ganska söt i framtoningen, med nyanser av kanderad apelsin, farinsocker, choklad och vanilj. Samtidigt med bra balans och med schysst fatkrydda i eftersmaken.


3. Plantation Grande Reserve Barbados, nr 10310, 294 kr


Omdöme: Stor, mjuk, rund och fluffig med gott om sötma i form av choklad och farinsocker, men också fatkrydda, torkade apelsinskal och marsipan. Bra till cigarren.


4. Havana Club Añejo 7 años, nr 322, 279 kr


Omdöme: Fin allroundrom som levererar mycket kvalitet för pengen. Doft och smak av arrak, russin, kanel, vanilj och muscovadosocker. Också perfekt som ingrediens i en Fidel Castro.


5. El Dorado 8 Year Old, nr 532, 349 kr


Omdöme: Guyanaproducerad rom som domineras av nyanser av torkad tropisk frukt, torkade fikon, vanilj, arrak, farinsocker och nougat. Känns hyfsat lätt och fruktig i anslaget.


6. Ron Quorhum Solera XO QRM, nr 522, 419 kr


Omdöme: Riktigt bra rom från Dominikanska Republiken. Bjuder på en komplex och kryddig anrättning med fokus på mörk choklad, kaffe, arrak och hasselnötter. Lång eftersmak och fin balans mellan sötma och krydda.


7. Diplomático Reserva Exclusiva, nr 356, 539 kr


Omdöme: Lyxigt anslag i både doft och smak, med finstämd elegans och komplext djup i smakerna. Bra kryddighet som toppas av söta chokladtoner, kanel, vanilj och russin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande