Foto: Ruslan Semichev / Ruslan Semichev

Kan glutenintoleranta dricka starksprit?

Upp till tre procent av Sveriges befolkning har den kroniska sjukdomen celiaki. Det betyder att de personer med sjukdomen inte kan dricka öl eller äta produkter som innehåller gluten. Men går det att dricka starksprit? 

Celiaki, eller glutenintolerans som det även kallas, innebär att kroppen inte tål glutenprotein. När en person med sjukdomen får i sig gluten (vete, råg och korn) uppstår en inflammation på tunntarmens slemhinna och skadar tarmluddet. Kroppen mister förmågan att ta upp mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Det kan på sikt leda till näringsbrist och annan ohälsa. Gluten finns i vete, råd och korn. 

Vodka tillverkas av vete

Kan man som glutenintolerant dricka starksprit?  Starksprit som till exempel vodka tillverkas av vete, medan whisky tillverkas av malt, råg och eller korn. Dock sker en destillering och med stor sannolikhet överförs inte något gluten till den färdiga produkten. Men det är samtidigt svårt att helt konstatera att de är helt glutenfria. Livsmedelsverket har analyserat ett antal sorter med starksprit och resultaten visar att gluten inte fanns i någon av dem. Systembolaget informerar att garanterade glutenfria spritdrycker är sherry, portvin, madeira, konjak, armagnac, brandy, grappa och rom. 

Glutenfri öl

Det betyder att det blir svårt att kunna ta sig en god öl utan att få besvär och eller symtom. Är man glutenintolerans finns det glutenfri öl som man kan dricka, men den är inte helt utan gluten. Definitionen för att klassas som glutenfri öl får den max innehålla 20 mg gluten per liter. Innehåller produkten 40 mg gluten per liter bör en person med intolerans inte konsumera den. De flesta öl innehåller 50 mg. 

Med det sagt, om man lider av celiaki är bäst att rådfråga sin läkare innan man dricker glutenfri öl eller starksprit. 

Källor

Celiakiförbundet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!